Werkprofessor | BNR

De kracht van schaamte op de werkvloer

Werkprofessor | BNR
28-03-2022

Misschien is het wel de emotie die mensen het meest ingewikkeld vinden, en het liefste negeren: schaamte. Volgens Prof. Dr. Aukje Nauta is schaamte de koningin van emoties. Zij ziet in schaamte een bron van kansen en mogelijkheden. Hoe dat zit, en waarom we het eigenlijk veel meer over schaamte zouden moeten hebben hoor je vandaag in de Werkprofessor podcast.
Organisatiepsycholoog Aukje Nauta is per 1 januari 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Enhancing individuals in a dynamic work context' aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden. De benoeming vond plaats door de interuniversitaire ambachtsschool Sioo voor een periode van vijf jaar.
Aukje promoveerde op conflicthantering in de organisatiepsychologie aan de Universiteit van Groningen in 1996.  Ze werkte als post-doc en universitair docent aan de Faculteit van Management en Organisatie van de Universiteit van Groningen van 1997-2002. Ze was senioronderzoeker en consultant bij TNO van 2002-2007. Van 2011 tot en met 2015 was zij bijzonder hoogleraar voor de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek NSvP-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. 
Van 2012-2016 was Nauta kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER). Sinds 2010 ondersteunt ze als partner en adviseur van 'Factor Vijf Organisatieontwikkeling' organisaties met actieonderzoek en advies over werkrelaties, inzetbaarheid en conflictmanagement.
Een sociale emotie
De belangrijkste boodschap die Aukje wil meegeven is dat je je niet moet schamen voor de schaamte. Volgens haar mogen we de emotie schaamte veel en veel meer koesteren. “Achter schaamte ligt zoveel moois verborgen. Namelijk het verlangen om goed te willen zijn voor de mensen in je omgeving. Als je niet dat verlangen hebt, dat betekent eigenlijk dat het je niet doet of je wel of niet iets voor een ander betekent. Je staat dan volstrekt egocentrisch in het leven. Schaamte is een sociale emotie. Die voel je vooral als je tekort schiet ten opzichte van andere mensen. Dus als je die emotie niet hebt, dan ben je haast gewetenloos of emotieloos”, aldus Aukje. 
Schaamte op de werkvloer
De emotie naar de werkvloer brengen, waar helpt het ons als we meer schaamte laten zien? Aukje legt uit dat schaamte ons helpt bij creativiteit en innovatie. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je vooraf aan een brainstormsessie schaamtevolle anekdotes deelt, je je daarna veel vrijer voelt en meer ideeën durft te delen. 
Maar dat is niet alles! Schaamte laten zien op de werkvloer helpt ook bij leren en ontwikkelen. Als je de hele tijd zegt ‘ik weet alles al’, dan kan je niet meer leren. Kom er eerlijk vooruit als je iets niet weet. Juist dan kan je veel meer leren.
Benieuwd wat je nog meer van Aukje kan leren? Luister dan naar de nieuwe aflevering van de Werkprofessor. 
Links
Meer over Aukje Nauta
Het boek ‘Nooit meer doen alsof’
Luister hier de vorige podcast met Aukje Nauta
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
See omnystudio.com/listener for privacy information.