Werkprofessor | BNR

Het echte verhaal: waarom vrouwen minder verdienen dan mannen

Werkprofessor | BNR
18-04-2022

Excuses zijn er genoeg waarom vrouwen minder verdienen dan mannen. De redeneringen: “Ja maar, je hebt ook minder vrouwen in hoge posities; of ja maar, vrouwen werken meer parttime”, we kennen ze ondertussen allemaal, maar het probleem oplossen lukt nog niet. Onze gast vandaag in de Werkprofessor is Sophie van Gool, ondernemer met haar bedrijf salaristijger en econoom met een missie om de loonkloof te dichten.
Sophie is econoom en schreef het boek ‘waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen’. Is ook ondernemer met haar bedrijf salaristijger en zet zich in voor gelijke kansen en beloningen op de arbeidsmarkt. 
Ze neemt ons vandaag mee in haar antwoorden. We gaan het niet alleen hebben over het waarom maar vooral ook wat kunnen we eraan doen en of het wel zo erg is? Zijn vrouwen nu echt zo veel ongelukkiger dan mannen omdat ze minder verdienen? 
Waardering
De loonkloof tussen mannen en vrouwen heeft een paar oorzaken. Vrouwen werken vaak deeltijd. Daar staat tegenover dat ze veel meer onbetaald werk doen. Je ziet dus dat mannen en vrouwen evenveel werken (betaald en onbetaald werk bij elkaar opgeteld), maar dat vrouwen een groter deel van de dag onbetaald werk verrichten. Denk hierbij aan het huishouden, zorg voor de kinderen, maar ook mantelzorg of vrijwilligerswerk. Daarnaast zie je vrouwen minder vaak in topfuncties waardoor zij ook minder vaak een topsalaris hebben. Sophie vertelt dat typische vrouwenberoepen, zoals de zorg of het onderwijs, minder goed betalen. Volgens haar komt dat omdat die beroepen minder worden gewaardeerd. En zelfs al hebben vrouwen dezelfde opleiding gevolgd, verrichten zij hetzelfde werk als mannen, dan krijgen zij alsnog minder betaald. “Vrouwen worden onderschat en dus ook minder gewaardeerd”, aldus Sophie. 
Wie betaalt, bepaalt
In de huidige maatschappij zie je steeds vaker dat mannen en vrouwen de ongelijke behandeling een probleem vinden. Maar dat is niet het enige probleem. De maatschappelijke gevolgen zijn groot. In Nederland is de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel onafhankelijk. Sophie: “In de praktijk zie je dat eenderde van de relaties overgaat en dat vrouwen daar meestal de dupe van zijn. Vrouwen hebben veel meer kans om in armoede te belanden. Soms zie je ook dat vrouwen in hun (gewelddadige) relaties moeten blijven. Daarnaast zorgt de financiële situatie er ook voor dat vrouwen minder vrijheid hebben”. 
In een relatie hangt er vaak ook zeggenschap aan het salaris. Als je meer verdient heb je meer te zeggen of er bijvoorbeeld hulp in huis komt of niet. Wie betaalt, die bepaalt. 
Links
Over Sophie van Gool
Zie hier het boek van Sophie
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
See omnystudio.com/listener for privacy information.