Werkprofessor | BNR

Is technologie altijd beter dan de mens?

Werkprofessor | BNR
10-02-2020

Tech, algoritmes, big data: we hebben er torenhoge verwachtingen van. Te hoog, denkt Siri Beerends wel eens. We rennen vaak blind achter alle ontwikkelingen aan, zonder ons echt af te vragen of ze wel in elke context passend zijn, zegt ze.
Neem de zorg. Om huidkanker op te sporen, worden tegenwoordig algoritmes ingezet. Dat is zinnig, want uit sommige onderzoeken zou blijken dat algoritmes daar beter in zijn dan mensen. Maar niet alles is kwantificeerbaar, zegt Beerends. Zo heeft ze haar bedenkingen bij zorgrobots die worden ingezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.
Alles vangen in data We zijn op een punt beland dat we denken dat alles in big data te vangen is, dat we alle maatschappelijke problemen kunnen definiëren in technologische termen', zegt ze. We moeten daarom beter nadenken over de context waarin we tech toepassen.
Luister ook | Een matig MT, een rem op de groei
Hoe bepaal je die scheidslijn als ondernemer? In de recruitment-industrie wordt op steeds grotere schaal gebruikgemaakt van tech, bijvoorbeeld om emoties in video's van sollicitanten mee te detecteren. Maar uit onderzoek blijkt dat gezichtsuitdrukkingen niets zeggen over persoonlijkheid en emoties. Als ondernemer moet je je dan afvragen: is het wel slim om zon tool te gebruiken?
Gemak en efficiëntie Bas van der Lans snapt als ondernemer wel waarom dit soort software handig is. Elke ondernemer wil gemak en efficiëntie. Mijn compagnon is zo drie uur kwijt met het voeren van gesprekken met sollicitanten. Als een tool al wat voorwerk kan doen, levert dat tijdswinst op die voor ondernemers heel interessant is.
Natuurlijk, zegt Beerends, maar uiteindelijk blijft recruitment een organisch proces. Je kunt van tevoren wel heel strak formuleren wat zon algoritme er voor jou uit moet filteren, maar het risico is dat dan juist homogenisering optreedt. Ze raadt aan om je bij het implementeren van tech tools door experts uit verschillende disciplines te laten adviseren.
Luister ook | De Eeuw van mijn Dochters | Hebben mijn dochters straks geheimen?
'Kijk er ook vanuit een ethisch perspectief naar: hoe beïnvloedt tech bijvoorbeeld het werk van je werknemers? Bij artsen die bij operaties werken met augmented reality blijkt bijvoorbeeld dat hun vakkennis afneemt. Beerends: Vraag je af: is dat wenselijk? Hoe blijft de mens complementair aan de techniek?'
Onder de motorkap kijken Nu technologie alsmaar machtiger wordt, is het volgens Van der Lans belangrijk om als ondernemer bij elke technologische tool 'onder de motorkap' te kunnen kijken. We gaan volgens hem de verkeerde kant op als bedrijven geen inzicht geven in hun algoritmes. Een zelfrijdende auto bijvoorbeeld is leuk, maar als je niet snapt hoe het algoritme werkt, wordt het een doodeng ding.
Een side-note tot slot van Siri Beerends: transparantie lost niet alles op. Veel mensen snappen immers niks van algoritmes. We moeten ons blijven afvragen of tech echt altijd beter is.
De tips uit deze podcast op een rij: Tip 1: Betrek altijd meerdere mensen bij je tech-oplossingen en bekijk tech ook altijd vanuit ethisch perspectief.
Tip 2: Ga altijd na wat tech precies verandert voor de werknemers in je bedrijf.
Tip 3: Als het over recruitment en diversiteit gaat: let erop dat algoritmes niet tot homogenisering leiden.
Tip 4: Eis bij elke tech-oplossing dat je onder de motorkap mag kijken.

See omnystudio.com/listener for privacy information.