Werkprofessor | BNR

Knopen doorhakken, een kunst op zich

Werkprofessor | BNR
16-03-2020

Ook al denken we misschien van niet, veruit de meeste beslissingen maken we intuïtief. Het is onze default modus. Dat heeft een aantal voordelen, volgens Kerstholt. Het proces verloopt haast automatisch, het gaat snel en het kost ons weinig mentale energie.
Toch zitten er ook nadelen aan intuïtief beslissen. Door altijd beslissingen op basis van je onderbuikgevoel te nemen, verval je volgens Kerstholt al snel in gewoontegedrag. Bovendien zijn onderbuikgevoelens niet altijd even accuraat.
Naast de feiten leggen Na 9/11 pakten veel meer mensen de auto dan het vliegtuig, omdat hun risicoperceptie bij vliegtuigen was toegenomen. Begrijpelijk na zon gebeurtenis, maar de risicos van in een auto stappen zijn vele malen groter dan met het vliegtuig reizen. Met andere woorden: het kan soms goed zijn om je intuïtie even naast de feiten te leggen. Zeker bij het maken van grote beslissingen.
Ook zoiets: vaak denken we dat we een analytische beslissing nemen, maar blijkt dat helemaal niet zo te zijn. In de hr is bekend dat recruiters al binnen dertig seconden hebben besloten of ze iemand willen aannemen of niet, nog voordat alle vragen zijn gesteld. Hoe detecteren we dat bij onszelf?
Roze bril Allereerst door je bewust te zijn van de feilbaarheid van je intuïtieve systeem, zegt Kerstholt. Check jouw ideeën en inzichten altijd met die van anderen als er een grote beslissing gemaakt moet worden, zodat je een completer beeld krijgt.
Luister ook | Mentale fitheid: een kwestie van trainen
De Jong: Uit ervaring weet ik dat veel ondernemers door een roze bril kijken. Ze denken vaak in mogelijkheden. Dat kan je ver brengen, maar het brengt ook risicos met zich mee, zeker bij het sluiten van deals waarbij je eigenlijk gewoon wéét: dit is too good to be true.
Kop of munt Het kan soms knap lastig zijn om een grote beslissing te nemen, zelfs als je alle voors en tegens naast elkaar hebt gezet. Een tip van De Jong: maak in je hoofd de beslissing waarvan je denkt dat die het minst juist is en slaap er een nachtje over. Vraag me niet hoe het werkt, maar de volgende dag weet je het.' Wat ook werkt, zegt Kerstenholt, is kop of munt gooien. Als je je teleurgesteld voelt bij de uitkomst, is dat een signaal dat je serieus moet nemen.
Luister ook | Hoe hou je je concentratie langer vast?
Tot slot: een ondernemer neemt beslissingen meestal niet in zijn of haar eentje, maar moet vaak anderen overtuigen. Dat maakt het proces nog complexer. Ik heb met de jaren geleerd dat het belangrijk is om de ander helemaal mee te nemen in je verhaal en door de vergezichten te schetsen', vertelt De Jong. Vaak heb jij als baas van een onderneming veel meer informatie. Zorg ervoor dat anderen die met jouw beslissing mee moeten gaan ook over die informatie beschikken.
Creatieve oplossingen Kerstholt: Als er gezamenlijk beslissingen moeten worden genomen, is het belangrijk dat we precies van elkaar weten welke belangen er op het spel staan. Als we dat precies van elkaar weten en denken in creatieve oplossingen, lukt het vaak om die belangen bij elkaar te brengen.
De tips van deze podcast op een rij: Tip 1: Neem je onderbuikgevoel serieus, maar check altijd of de feiten je gevoel ondersteunen zeker bij het nemen van grote beslissingen.
Tip 2: Probeer bij het nemen van grote beslissingen eens in je hoofd de beslissing te nemen die de minste voorkeur heeft en check in bij je gevoel: als je teleurgesteld bent, is dat een signaal dat je serieus moet nemen.
Tip 3: Zorg bij het maken van gezamenlijke beslissingen dat alle belangen op tafel liggen en dat iedereen over dezelfde informatie beschikt. Probeer een vergezicht te schetsen.
Werkprofessor wordt gemaakt door BNR en Wendy van Ierschot, oprichter van VIE people en VIE tech capital. Het is dé podcast over recent wetenschappelijk onderzoek op het gebied van menselijk gedrag, met inzichten die je als ondernemer direct kunt gebruiken.


See omnystudio.com/listener for privacy information.