Werkprofessor | BNR

Producent versus consument, de strijd van de voedingsclaim

Werkprofessor | BNR
14-03-2022

Voedingsclaims als ‘light’, ‘laag in vet’, ‘extra eiwit’ zijn meer norm dan uitzondering geworden op de producten die je in de supermarkt tegenkomt. Het is zeker een marketingtruc of is het een manier om mensen bewust te maken van gezonde voeding? 
Kelly Geyskens is hoofddocent bij de afdeling Marketing en Supply Chain Management op de Universiteit van Maastricht, School of Business and Economics. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Leuven en is in het bezit van een PhD in Consumer Behaviour.
Misleidend
Als onderzoeker is Kelly vooral geïnteresseerd in het perspectief van de consument. Hoe kunnen zij de klant beschermen tegen de marketinguitingen rondom onder andere de ‘light claims’. 
“Op een pak voeding staat bijvoorbeeld 33% minder vet. Maar als je gaat kijken naar de calorieën blijkt het dat er maar 11% minder calorieën in zitten. De vetten worden gecompenseerd door andere voedingsstoffen, die ook niet goed zijn voor de gezondheid.  Die 33% is waar men zich aan vasthoudt”.  Kelly ziet dat de consument vervolgens gaat overcompenseren, waardoor ze meer dan de verminderden calorieen binnen krijgen. Eigenlijk kan men dan het beste de normale ‘versie’ van het product kopen. 
Decoy effect
Al jarenlang bestaat het Decoy effect, ook wel het afleidingseffect. Dit is een fenomeen waarbij je twee opties hebt en er een derde opties wordt toegevoegd. Deze optie wordt toegevoegd om mensen te sturen in een bepaalde richting. Voorbeeld: je hebt de keuze tussen een kleine popcorn van €3,00 en een grote popcorn van €7,00. Er wordt een derde optie van een medium popcorn van €6,00 toegevoegd. De medium popcorn is dus de afleider om mensen te sturen richting de grote popcorn. Dit lijkt een goede deal.
Kelly heeft onderzocht of dit effect ook werkt om mensen een gezondere keuze te laten maken. Tijdens het onderzoek maakte zij gebruik van druiven en chocoladekoekjes. De keuze die werd gemaakt was 50/50. Toen zij een derde optie toevoegde, een minder aantrekkelijk product qua prijs, kwaliteit en smaak, namelijk een wortel, bleek dat 73% koos voor de druiven.
Benieuwd wat Kelly nog meer te vertellen heeft over haar onderzoek? Luister dan naar de nieuwste episode van de Werkprofessor. 
Links
Meer over Kelly
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com 
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
See omnystudio.com/listener for privacy information.