Werkprofessor | BNR

Thuiswerken, ideaal of ellende?

Werkprofessor | BNR
02-11-2020

Vroeger moest je per se naar je kantoor om informatie op te halen, dat is sinds het internet al een tijd niet meer zo. Maar we moesten nog wel naar kantoor omdat daar mensen zaten, ook dat is nu aan het veranderen. Sinds corona hoef je niet meer op je werk te zijn, ook vanuit je hangmat op het strand zou je kunnen werken. In deze podcast neemt Kilian, verbonden aan de Vrije Universiteit, ons mee in zijn visie over de thuiswerkrevolutie.
Elke medewerker wilt iets anders Als je de vraag stelt aan je mensen hoe vaak ze op kantoor willen werken gaat het fout, aldus Wawoe. Mensen zijn verschillend, dus elke medewerker heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Het probleem is dat je medewerkers elkaar nodig hebben, maar als een van de medewerkers liever thuis werkt dan raak je die persoon kwijt in de samenwerking.
Thuiswerken is een gevangenisleven Tot een groep behoren en daar uit gehaald worden is iets fundamenteels, dat zegt Kilian over thuiswerken. Hij vergelijkt het met naar de gevangenis gaan, juist die dingen die voor mensen belangrijk zijn in werk worden je nu deels afgenomen: autonomie, verbondenheid en ontwikkeling.
Hoe moet het dan? In november komt Kilian met een publicatie over dit onderwerp, maar als je nu al aan de slag wilt kan dat. De vraag die je zou moeten stellen is: voor welke zaken wil jij naar kantoor komen?. Het moet dus een kwaliteitsvraag zijn, wat moet er op kantoor gebeuren dat toegevoegde waarde geeft. Kilian geeft als voorbeeld rust, als je met kinderen thuis zit. Hoe je dit in de praktijk als bedrijf kunt uitwerken komt in de podcast aan bod.
Links Meer over Kilian Wawoe vind je hier.
Hier lees je het artikel van de Harvard Business Review dat in de podcast ter sprake komt
Contact Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople
See omnystudio.com/listener for privacy information.