Werkprofessor | BNR

Waarom gelukkig zijn bovenaan je prioriteitenlijstje moet staan

Werkprofessor | BNR
23-03-2020

We moeten geluk serieus nemen, zegt Patrick van Hees in deze aflevering van De Werkprofessor. In onze persoonlijke levens én op de werkvloer.
Als je het puur zakelijk bekijkt, is het heel zinnig om als werkgever te investeren in het welzijn en geluk van je werknemers, zegt hij. Gelukkige werknemers zijn productiever, creatiever, socialer, minder vaak ziek én minder vatbaar voor een burn-out.
Gezien worden Volgens hem is het probleem in veel organisaties dat mensen zich niet gezien of gewaardeerd genoeg voelen. In grote organisaties is het ziekteverzuim gemiddeld drie keer zo hoog als in kleine bedrijven. Mensen voelen minder binding, denken al gauw: ze missen me toch niet.
Als werkgevers gaan investeren in het welzijn en geluk van hun werknemers, wordt volgens Van Hees nog te vaak gedacht in one size fits all. Maar niet iedereen is geholpen met een mindfulness cursus. Een chirurg loopt ook niet de wachtkamer in en zegt: vandaag krijgt iedereen een nieuwe heup. Meet daarom het geluk van je werknemers op een persoonlijk niveau, zodat je je beleid daar gericht op kunt aanpassen.
Verslaafd aan de toekomst Als Van Hees spreekt over geluk, spreekt hij over een boom die bestaat uit drie takken: doelen (zit je zelf achter het stuur van je leven?), oplaadpunten (kun je goed ontspannen?) en mensen (krijg je waardering van anderen?).
Het probleem bij veel mensen zit volgens hem in die oplaadpunten. Dat herkent Mirjam Bink. Zij heeft in het verleden in een burn-out gezeten. Ik verwarde adrenaline met energie, ik ging maar door', zegt ze. Het valt nog niet mee om in een druk leven tijd vrij te maken puur en alleen voor je eigen geluk. Volgens Van Hees komt dat doordat veel mensen verslaafd zijn aan de toekomst. Er is altijd een stip aan de horizon waar we naartoe willen bewegen; hard werken is de norm.
Geluk is besmettelijk Ga maar na: als we een sociale afspraak afzeggen omdat we het te druk met werk hebben vinden we dat vaak een legitiem excuus. Maar zeggen we af omdat we even tijd voor onszelf nodig hebben, dan wordt dat vaak minder goed begrepen.
Toch is het belangrijk om die geluksmomenten voor jezelf te bewaken, zeggen Van Hees en Bink. Dus blok elke dinsdagavond voor een yogaklas, ga regelmatig met vrienden uit eten, maak tijd vrij voor het lezen van een goed boek. Geluk is besmettelijk', zegt Van Hees. Als jij zelf gelukkig bent, profiteren je naasten daar ook van.
Werkprofessor wordt gemaakt door BNR en Wendy van Ierschot, oprichter van VIE people en VIE tech capital. Het is dé podcast over recent wetenschappelijk onderzoek op het gebied van menselijk gedrag, met inzichten die je als ondernemer direct kunt gebruiken.


See omnystudio.com/listener for privacy information.