Wetenschap Vandaag | BNR

Bacterie laat plant z'n eigen laatste avondmaal maken

Wetenschap Vandaag | BNR
23-04-2022

Een bacterie die het leven van mais- en rijstplanten zuur maakt, blijkt het wel heel erg goed te regelen voor zichzelf. Maar met die kennis kan hij ook worden tegengewerkt.  
De bacterie in kwestie wordt door kevers achtergelaten in wonden in de plant die ontstaan als de kevers aan de plant knagen. Vanuit daar verspreidt de infectie zich en uiteindelijk gaat de plant eraan dood. Maar de lijdensweg van deze specifieke infectie is behoorlijk cru, blijkt uit onderzoek in het lab. 
De bacterie gaat namelijk niet meteen aan de slag met het doodmaken van de plantcellen. Hij leeft eerst een tijdje als parasiet, om lekker te kunnen vermenigvuldigen. Dat wisten ze al, maar nu blijkt dat hij zich in die periode volkomen in de watten laat leggen. Hij laat de plant een overvloed aan voedingsstoffen en water regelen, veel meer dan een gezonde plant bevat, die allemaal naar de bacterie gaan. 
Om dit feestmaal voor elkaar te krijgen gebruikt hij hetzelfde eiwit waarmee hij het immuunsysteem van de plant onderdrukt. En daarmee hebben de onderzoekers ook meteen een ingang gevonden om de bacterie te dwarsbomen. Wie weet kunnen er nu planten worden gekweekt die dit proces kunnen tegenwerken.
Lees meer: Infectious bacteria force host plants to feed them, study finds
See omnystudio.com/listener for privacy information.