Wetenschap Vandaag | BNR

Blauwe ekster deelt zijn eten met minderbedeelde soortgenoten

Wetenschap Vandaag | BNR
30-09-2020

Mede mogelijk gemaakt door: Broadwick

Dat het dier sociaal is dat hadden ze al in het wild gezien. De blauwe ekster zorgt namelijk ook voor jongen die niet van hem of haar zelf zijn. Broertjes en zusjes van een nieuw nest brengen net zo goed eten als vader en moeder en zelfs dieren die helemaal geen familie zijn helpen mee.
Meelwormexperiment Om erachter te komen hoeveel hiervan een teken van intelligentie was en hoeveel instinct, hebben onderzoekers een experiment opgezet waarbij steeds één vogel afgezonderd zat, maar er tussen hem of haar en de rest van de groep alleen gaas zat. Het dier kreeg een flinke bak meelwormen en gekeken werd of hij dit overschot aan eten ging delen met de rest. Daarbij had de grotere groep in het ene geval zelf niets en in het andere geval zelf ook wat.
Sociaal vertoon De vogels bleken meer te delen met hun soortgenoten als die zelf niets te eten hadden. Waarom ze deze - in onze ogen - sociale handeling uitvoeren is niet zeker. Al zijn er wel vermoedens. Evolutionair gezien zou de aanpak iets moeten opleveren. Meer kans op eten bijvoorbeeld. Omdat ze zagen dat de mannetjes minder onderscheid maakten in met wie ze deelden (hongerige soortgenoot of niet, ze deelden sowieso veel) zou je kunnen denken dat zij een groot voordeel halen uit dit sociale vertoon. Het is goed mogelijk dat ze zo de aandacht proberen te trekken van de dames eksters.
In deze audio hoor je gedragsbioloog Jorg Massen van de Universiteit Utrecht. Je leest meer over het onderzoek op de site van Nature: Azure-winged magpies decisions to share food are contingent on the presence or absence of food for the recipient.
See omnystudio.com/listener for privacy information.