Wetenschap Vandaag | BNR

De indrukwekkende zweeftechniek van de vliegende draak

Wetenschap Vandaag | BNR
03-02-2022

Vliegende draakjes - maar ook vliegende eekhoorns - vliegen niet echt, maar kunnen toch van boom naar boom zweven. Nou blijken die draakjes daar een behoorlijk geavanceerde techniek voor te gebruiken.
Onderzoeker Pranav Khandelwal van het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Duitsland, trok naar de jungle in zuidelijk India om daar de exacte bewegingspatronen van het diertje vast te leggen.
Een heus MacGyver-knutselproject volgde: het was te nat en te warm voor gewone camera's, dus werden het Go Pro's. Er moesten witte doeken worden opgehangen zodat de diertjes de goede kant opgingen en er genoeg contrast was, daarbij kreeg hij hulp van zijn moeder. De Go Pro's bleken toch niet tegen de hitte te kunnen, dus maakte iemand voor elke camera apart een ventilator gemaakt van materiaal uit omliggende dorpjes die draaide op een power bank voor telefoons. Toen moesten de hagedissen zelf nog op een diervriendelijke manier verzameld worden...
Maar uiteindelijk lukte het ze om een hele motion capture vliegarena te bouwen en de natuurlijke vlucht van de vliegende draak op beeld te krijgen. En toen zagen ze hele interessante dingen. 
De paper: Combined effects of body posture and three-dimensional wing shape enable efficient gliding in flying lizards.
See omnystudio.com/listener for privacy information.