Wetenschap Vandaag | BNR

De steppewoelmuis houdt van een strak gazonnetje

Wetenschap Vandaag | BNR
25-03-2022

Wij maaien ons gras vooral omdat we vinden dat het er dan netjes uitziet. De steppewoelmuis houdt ook van een strak gazon, maar heeft daar hele andere redenen voor.  
Dit zandkleurige kleine knaagdier komt voor in China, waar het in kolonies in gangen en holen onder de grond leeft. Vaak in steppengebied. Met veel gras dus. Een dier dat door ook te vinden is, maar dan hoog in de lucht, is de klauwier. Een vleesetende zangvogel met de bijnaam de slagersvogel. Waarom? Omdat het de gewoonte heeft prooien (waaronder kleine knaagdieren) op takjes te spietsen om er vervolgens af en toe een hapje vanaf te bijten.  
Begrijpelijk dus dat de gemiddelde steppewoelmuis maakt dat ie wegkomt als er een klauwier overvliegt. Nou viel het onderzoekers op dat het knaagdiertje het gras in de omgeving van het hol flink te grazen neemt. Alleen dat bleken ze niet te doen omdat ze honger hadden. Ze deden het alleen – en vrij panisch - als er een klauwier overvloog. Andersom lieten de vogels stukken steppe met kort gras vaak links liggen. En waren er geen vogels, dan werden de sprietjes met rust gelaten.  
Deze vondst laat volgens de onderzoekers zien hoe knap dieren zich kunnen aanpassen, maar ook hoe groot het effect van het verdwijnen van een soort kan zijn. Zelfs voor de grasmat dus.
Lees meer: A rodent herbivore reduces its predation risk through ecosystem engineering
See omnystudio.com/listener for privacy information.