Wetenschap Vandaag | BNR

De tiende symfonie van Beethoven afgemaakt door algoritme

Wetenschap Vandaag | BNR
10-12-2021

Toen Ludwig van Beethoven op zijn 56ste stierf, liet hij zijn tiende symfonie onafgemaakt achter. Niet veel meer dan een paar handgeschreven notities met daarop zijn plannen voor het muziekstuk zijn bewaard gebleven. De incomplete stukjes thema en melodie die op de velletjes stonden zijn nu gebruikt om een algoritme te trainen om te componeren als Beethoven.
Een componerend algoritme kun je in de basis vergelijken met een schrijfprogramma dat suggesties doet voor het volgende woord in je zin. Als het taal begrijpt krijg je door het programma te volgen wel werkende zinnen, maar misschien niet het verhaal dat je zelf wilt vertellen. In dit geval moest het te schrijven muziekstuk niet alleen muziektechnisch kloppen, het moest ook een hele specifieke stijl en een specifiek thema volgen. Om dat voor elkaar te krijgen moest het algoritme zo'n beetje een volledige muziekopleiding volgen. Daarna lieten ze het luisteren naar muziek uit de tijd van een jonge Beethoven en vervolgens trainden ze het met de muziek van Beethoven zelf.
Na een paar jaar lukte het ze om een stuk te schrijven en dat te orkestreren. In oktober werd het opgevoerd in Bonn, Duitsland. Niet elke muzikant of muziekkenner vond het helemaal Beethoven-waardig, maar het is wel duidelijk welke leermeester het algoritme heeft gehad.
Lees meer: How Artificial Intelligence Completed Beethovens Unfinished Tenth Symphony.
See omnystudio.com/listener for privacy information.