Wetenschap Vandaag | BNR

Dieren tellen door DNA uit de lucht te plukken

Wetenschap Vandaag | BNR
10-01-2022

Om te ontdekken welke diersoorten er te vinden zijn in het water gebruiken wetenschappers al lange tijd environmental DNA uit watermonsters en dat lijkt ook te lukken met eDNA uit de lucht. 
Als dat inderdaad werkt dan zou dat een extra tool zijn bij het monitoren van diersoorten op het land, zeker in het geval van dieren die moeilijk met andere middelen in de gaten gehouden kunnen worden. Het lukte onderzoekers eerder al om de techniek succesvol te testen in het lab met een kolonie naakte molratten, maar het lijkt nu ook te werken in een setting die veel uitdagender is.  
Zonder het van elkaar te weten lukte het wetenschappers in Engeland en Denemarken in dezelfde periode om met de snuffeltechniek het DNA van tientallen diersoorten te detecteren en identificeren in en rond twee dierentuinen. Zelfs tot op honderden meters van de dierverblijven. 
De teams – die er een gezamenlijke publicatie van hebben gemaakt - gebruikten niet dezelfde typen en aantallen sensoren. Wat helpt in de zoektocht naar de ideale meetmethode. Die methode is overigens – veelbelovend als hij lijkt - nog lang niet perfect, want sommige dieren in de dierentuinen – waaronder de tijger – werden niet gedetecteerd. Waarom dit zo is, dat moeten ze nog uitzoeken.  
Lees hier meer: Scientists ID Dozens of Plants, Animals from Free-Floating DNA
See omnystudio.com/listener for privacy information.