Wetenschap Vandaag | BNR

Een wearable die slaapapneu op kan sporen en monitoren

Wetenschap Vandaag | BNR
21-02-2022

Onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om slaapapneu op te sporen en te monitoren met behulp van een compact apparaatje dat om de pols te dragen is. 
Wereldwijd lijdt een miljard mensen aan de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Bij deze aandoening genaamd obstructieve slaapapneu, of OSA in het kort, blokkeert kort de luchttoevoer tijdens het slapen. Dit kan gedeeltelijk zijn of helemaal en het gebeurt een aantal keer per uur. Bij ernstige patiënten soms zelfs tientallen keren per uur. Hierdoor is er even niet genoeg zuurstof in het lichaam en dat wil je lichaam snel weer corrigeren. Waarbij het niet bewust wakker wordt, maar met micro arousels even in een meer wakkere staat verkeert. 
Deze slaapaandoening kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld puur de anatomie van je lichaam, maar er is ook een link met obesitas bijvoorbeeld en roken en drinken hebben er ook effect op. De gevolgen kunnen behoorlijk heftig zijn: van slaperigheid overdag, tot hart- en vaatziekten op de langere termijn.
Nou blijven naar schatting zo'n 80 procent van de mensen met matige of ernstige OSA ongediagnosticeerd. Daarnaast kunnen patiënten met de huidige technieken - een nachtje slapen in een slaapcentrum met flink wat sensoren - niet langere tijd gevolgd worden. Een nieuwe wearable kan daar mogelijk verandering in brengen. 
In deze audio hoor je onderzoeker Gabriele Papini van de TU Eindhoven. Hij deed het onderzoek in samenwerking met het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.
Lees hier meer: Een wearable met licht om slaapapneu op te sporen
See omnystudio.com/listener for privacy information.