Wetenschap Vandaag | BNR

Eiwit met cruciale rol bij reparatie DNA-schade lange tijd over het hoofd gezien

Wetenschap Vandaag | BNR
14-03-2022

Het herstel van DNA-schade in onze cellen is enorm belangrijk voor onze gezondheid. Nou blijken we een essentieel eiwit in dit proces lange tijd over het hoofd te hebben gezien.
DNA-schade is iets waar we allemaal dagelijks mee te maken krijgen. Een gemiddeld mens heeft naar schatting zo'n 30 tot 40 biljoen cellen in het lichaam en elk van die cellen krijgt per dag zo'n 10.000 tot 100.000 DNA-schades voor de kiezen.
Die schades ontstaan bijvoorbeeld door de zon, dat zijn vooral de cellen in onze huid. Maar het kan ook komen door roken, of alcohol, of vlees dat te lang is gebakken. En zelfs als je super gezond leeft is er nog steeds schade. Die ontstaat door de processen
in cellen zelf. Door stofjes die vrijkomen bij de energiehuishouding bijvoorbeeld. 
Die schades worden gelukkig grotendeels door het lichaam gerepareerd. Daar hebben we verschillende  DNA-reparatiesystemen voor. Elk met een eigen expertise. In eentje hebben onderzoekers nu ontdekt dat een eiwit met een cruciale rol lange tijd over het hoofd is gezien.
In deze audio hoor je onderzoeker Jurgen Marteijn van het Erasmus MC en het Oncode Institute. Lees hier meer over het onderzoek: Eiwit vervult voorheen onbekende rol bij reparatie van DNA-schade
See omnystudio.com/listener for privacy information.