Wetenschap Vandaag | BNR

Het enige dier dat geen zuurstof nodig heeft

Wetenschap Vandaag | BNR
13-11-2021

Mede mogelijk gemaakt door: Broadwick

De ontdekking werd per toeval gedaan toen onderzoekers de genen vergeleken van kleine parasieten. Ze keken hierbij naar de genen die verantwoordelijk zijn voor de energieomzetting in cellen. Eén parasiet - die leeft in wormen en vissen - bleek geen genen meer te hebben voor het verwerken van zuurstof.
Maar hoe komt de parasiet dan aan zijn energie? Waarschijnlijk maakt hij hiervoor gebruik van zijn gastheer. Dat vraagt nog wel om wat aanvullend onderzoek, maar met de nieuwe kennis kan in ieder geval alvast geprobeerd worden om vissen af te helpen van de parasiet. Voor mensen is hij overigens niet gevaarlijk, maar de besmette vissen zien er zo vies uit dat niemand ze meer kan verkopen, dus voor vissers en kwekerijen is een wapen tegen de parasiet goed nieuws.
Een ander mooi idee naar aanleiding van dit onderzoek is het aanpassen van de zoektocht naar buitenaards leven. Want daarbij wordt nu nog vooral gezocht naar plekken met zuurstof. Misschien moeten we die zoekopdracht nu toch wel wat verbreden.
Luister ook: Algen laten kikkervisjes licht omzetten in zuurstof.
See omnystudio.com/listener for privacy information.