Wetenschap Vandaag | BNR

Het geheim van de kopertanden van de bloedworm

Wetenschap Vandaag | BNR
29-04-2022

De meeste mensen zullen wormen niet direct voor zich zien met een paar flinke tanden, maar bloedwormen hebben ze niet alleen, ze zijn ook nog eens voor een deel gemaakt van koper. 
Een bloedworm – een zeediertje dat zo'n 35 centimeter kan worden - laat in één keer een kaakstructuur met meerdere slachttandjes groeien die een heel leven lang - zo'n vijf jaar - mee moeten meegaan. Die structuur moet dus sterk zijn. Sterk genoeg om door schild en bot te bijten. Dat lukt ze met een kaak en tanden van eiwit, melanine en koper. Maar hoe die samenstelling – en met name die portie koper – gevormd wordt, dat was lange tijd onbekend. 
Inmiddels zijn onderzoekers erachter. Het is een proces waarvoor in de industrie een groot aantal stappen en apparaten nodig zouden zijn. Maar bij de worm wordt het allemaal gestuurd door eiwit. Een eiwit dat koper uit afzettingen op de zeebodem trekt, om vervolgens een chemisch proces in gang te zetten waar melanine uitkomt, dat - gecombineerd met eiwit - de structuur vormt voor de indrukwekkende tandpartij.  
De onderzoekers hopen nog meer te weten te komen over dit proces, zodat het mogelijk nieuwe materialen voor ons mensen kan opleveren.  
Lees meer: Scientists have discovered how bloodworms make their unique copper teeth
See omnystudio.com/listener for privacy information.