Wetenschap Vandaag | BNR

Hoe een mini kever gigantische snelheden haalt

Wetenschap Vandaag | BNR
24-01-2022

Hoe groter het dier hoe sneller het kan vliegen, geldt vaak. Maar hoe kan het dan dat een piepklein kevertje sneller kan vliegen dan insecten die drie keer zo groot zijn? 
Insecten zijn in de afgelopen 300 miljoen jaar steeds kleiner geworden. Toch zijn ze daardoor niet minder hard gaan vliegen. Veervleugelkevers behoren tot de kleinste insecten die er nu zijn. Met hun lengte van 0,4 millimeter zijn ze ongeveer even groot als sommige eencellige organismen. Maar dit mini kevertje gaat gigantisch hard. 
Om erachter te komen hoe dit kan hebben ze eens heel goed naar dit beestje gekeken. Veervleugelkevers hebben allereerst vleugels die er anders uitzien dan de vleugels van bijvoorbeeld een vlieg. In plaats van alleen vleugels met gespannen vliezen, hebben ze ook twee vleugels die meer lijken op borstels, of – zoals hun naam al zegt - veren. Nou is bij grotere insecten als de fruitvlieg al vaker gekeken naar de aerodynamica van hun vliegbewegingen, maar bij veel kleinere insecten als de veervleugelkever nog niet.  
Tot nu dus. Dankzij opnames met een zeer gevoelige hogesnelheidscamera en computermodellen lukte het onderzoekers om de precieze vliegbeweging van de veervleugelkever in beeld te brengen. Wat blijkt: ze hebben niet alleen extra lichte vleugels, maar die twee extra borstelvleugels wapperen ook nog op een bijzondere manier. Van voor naar achter in een 8-figuurtje, een beetje alsof ze met hele overdreven bewegingen in hun handen klappen. En juist met die beweging lukt het ze dus, om de Max Verstappen onder de mini-kevers te zijn.
Lees hier meer: Tiny feather wing beetle reveals new way to fly.
See omnystudio.com/listener for privacy information.