Wetenschap Vandaag | BNR

Jonge generatie vleermuizen accepteert slim de klimaatveranderingen

Wetenschap Vandaag | BNR
23-09-2020

Mede mogelijk gemaakt door: Broadwick

Sommige dieren zijn iets beter in het omgaan met veranderingen dan anderen. Leef je kort, plant je je snel voort en verplaats je makkelijk, dan heb je een grotere kans op succes. Dankzij deze factoren lukte het de rosse vleermuis om zijn overwinteringslocatie slimmer te kiezen.
In eerste instantie waren het de jonge mannetjes die verder naar het noorden opschoven om het zo niet te warm te hebben tijdens hun winterslaap, terwijl vooral de ouderen vleermuizen vast bleven houden aan hun oude vertrouwde stek. Omdat dit voor de jonge generatie een succesvolle move bleek te zijn overleefden de groepen die verder naar het noorden trokken en zo konden ze die kennis weer doorgeven aan de volgende generatie.
Bergen data De onderzoekers hadden 10 jaar aan data van 3400 vleermuizen tot hun beschikking. De reden waarom was wat minder mooi: in Charkov, Oekraïne besloten op een gegeven moment steeds meer vleermuizen om te overwinteren in de raamkozijnen van flats. Omdat ramen vervangen in de winter veel goedkoper is, kwamen huizenbezitters steeds vaker in aanraking met de gevleugelde pakketjes. Ze brachten ze dan meestal wel naar het nabijgelegen rehabilitatiecentrum, maar veel waren tegen die tijd al dood.
Gelukkig werden de gesneuvelde dieren goed bewaard, wat er jaren later voor zorgde dat ze dankzij stofjes in hun vacht konden herleiden waar de dieren hadden geleefd.
In deze audio hoor je onderzoeker Christian Voigt van het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung im Forschungsverbund. Meer lezen over het onderzoek kan hier: Generational shifts help migratory bats keep pace with global warming.
See omnystudio.com/listener for privacy information.