Wetenschap Vandaag | BNR

Levende hersencellen in schaaltje leren computerspelletje spelen

Wetenschap Vandaag | BNR
24-12-2021

Australische onderzoekers hebben honderden duizenden hersencellen in een schaaltje binnen vijf minuten geleerd hoe ze een simpel computerspelletje moeten spelen. 
Het gaat om het computerspelletje 'Pong’, één van de eerste spellen die ooit voor de computer werden gemaakt. Het lijkt een beetje op een potje tennis: een balletje gaat heen en weer en als speler ben je een klein bewegend balkje dat het balletje terug moet kaatsen naar de overkant. Een algoritme heeft het spelletje in zo'n 90 minuten (of 5000 potjes) onder de knie, maar de levende hersencellen in een schaaltje blijken het spel binnen 10 tot 15 potjes al door te hebben.  
Het mini-breintje in een schaaltje bestaat uit zo'n 800.000 levende hersencellen op een elektroden-chip die zowel het versturen van signaaltjes aan neuronen als het uitlezen van die signaaltjes mogelijk maakt. De cyborg hersentjes oefenden zonder tegenstander. Met signaaltjes naar de chip lieten de onderzoekers weten waar het balletje was, de cellen verplaatsen op basis van die kennis het balkje heen en weer. 
Uiteindelijk willen de onderzoekers – die een bedrijfje zijn begonnen - dit soort levende cellen combineren met siliconen computerelementen om zo sneller lerende kunstmatige intelligentie te creëren. En ja: dat is inderdaad behoorlijk spannend.
Lees hier meer: In vitro neurons learn and exhibit sentience when embodied in a simulated game-world.
See omnystudio.com/listener for privacy information.