Wetenschap Vandaag | BNR

Lichaam: Al je spieren zijn binnen een paar maanden volledig ververst

Wetenschap Vandaag | BNR
02-08-2021

Mede mogelijk gemaakt door: Broadwick

Ons spierweefsel bestaat uit eiwitten en die eiwitten bestaan weer uit aminozuren. Als je die allerkleinste deeltjes van spieren gaat bestuderen dan zie je opmerkelijke dingen. Bijvoorbeeld dat ons spierweefsel continue opbouwt en afbreekt. Na een paar maanden is een spier zelfs helemaal ververst. Die biceps van voor de zomervakantie is dus niet dezelfde als die van na de zomer. Zelfs als er qua vorm en grootte niets is veranderd.
De weg van aminozuren Nou halen we aminozuren niet alleen uit voeding. Ons lichaam recycled ze ook. Zo'n molecuul kan vandaag in je bilspier zitten, maar over een paar maanden misschien wel in je lever, je haar, of je hersenen. Om de weg die deze moleculen afleggen te volgen heeft onderzoeker Luc van Loon van de Universiteit Maastricht onder andere gebruikgemaakt van gelabelde aminozuren. Deze werden ingespoten in koeien, kwamen via het weefsel in de melk terecht, werden toen ingenomen door proefpersonen en een paar uur daarna waren ze al onderdeel van de spieren van deze mensen. Je bent echt wat je eet dus.
Hij ontdekte ook dat onze hersenen net zo goed verversen. Nog sneller dan spieren dit doen. Wat een mooie filosofische vraag oplevert: als onze hersenen eens in de zoveel tijd helemaal zijn ververst, hoe blijf je dan toch jezelf?
Een lekker bakje meelwormen Los van deze ingewikkelde vraag, leveren dit soort onderzoeken ook belangrijke kennis op over het mechanisme achter spieropbouw. En daarmee wordt het weer mogelijk om mensen te helpen waarbij dat niet vanzelf gaat. De laatste tijd is er ook veel aandacht voor het verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Bouw je met beiden evengoed spiermassa op? En hoe zit het bijvoorbeeld met eiwitten uit insecten?
Zo keek Van Loon al eens naar meelwormen. De beestjes kregen gelabelde aminozuren te eten, verwerkten ze vervolgens in hun eigen weefsel en toen ze werden opgegeten door mensen werden dezelfde aminozuren keurig in het lichaam gebruikt voor spieropbouw. Na je rondje hardlopen zit je dus ook goed met een overheerlijk bakje meelwormen.
In deze audio hoor je onderzoeker Luc van Loon van de Universiteit Maastricht.
See omnystudio.com/listener for privacy information.