Wetenschap Vandaag | BNR

Mannen ervaren meer emotionele pijn bij relatiebreuk

Wetenschap Vandaag | BNR
03-11-2021

Mede mogelijk gemaakt door: Broadwick

Het idee van deze eerste grote online big data-studie naar relatieproblematiek was om een overzicht te maken met de meest voorkomende relatieproblemen. Maar dan zonder data te gebruiken uit een klinische setting, zoals therapiesessies. De meeste onderzoeken kijken daar juist wel naar, maar dat betreft een vrij beperkte groep mensen. Namelijk: mensen die de tijd, het geld en de motivatie hebben om in therapie te gaan.
Ze keken in dit onderzoek daarom naar een anoniem online forum met miljoenen gebruikers. Een subreddit geheel gewijd aan relatieproblemen. Van 184.000 mensen analyseerden ze op verschillende manieren hun taalgebruik en zo konden ze onder andere zien wat de meeste genoemde problemen waren. Bij één op de vijf mensen ging het vooral om communicatieproblemen en bij één op de acht mensen werden vertrouwensproblemen genoemd.
Verschil man-vrouw Wat volgens de onderzoekers opviel, was een niet eerder gevonden verschil tussen mannen en vrouwen. Het meest voorbijkomende thema op de fora was niet één van de problemen, maar de emotionele pijn die ze veroorzaakten. Die pijn werd besproken met woorden als: regret, breakup, cry en heartbroken. En het waren niet de vrouwen, maar de mannen die deze emotionele pijn meer noemden. Ook spraken deze mannen op een manier verbonden manier over hun relaties - dat wil zeggen: ze spraken eerder van 'ons' en 'wij' en waren veelal positiever over de relatie zelf. Daarnaast was het aantal mannen dat online om hulp vroeg groter dan het aantal vrouwen.
Hier kun je natuurlijk niet zomaar allerlei conclusies uit trekken. Het gaat hier niet om professionele hulp, dus het zegt niets over of deze mensen ook echt geholpen zijn door het delen van deze informatie met anonieme vreemden. Maar wat het volgens de onderzoekers wel suggereert is dat mannen niet minder emotioneel geraakt worden door problematiek in relaties. Ze hopen ook dat het laat zien dat je als man echt niet alleen bent in het zoeken naar hulp en dat het bijdraagt aan betere relatietherapie door te laten zien naar welke hulp mensen op zoek gaan. In dit geval was dat dus niet vooral een oplossing voor een probleem, maar eerder steun.
In ieder geval lijkt het een interessante nieuwe manier om buiten een klinische setting onderzoek te doen naar dit soort thema's.
In deze audio hoor je onderzoeker Charlotte Entwistle van de universiteit van Lancastar. De paper vind je hier: Dirty laundry: The nature and substance of seeking relationship help from strangers online.
See omnystudio.com/listener for privacy information.