Wetenschap Vandaag | BNR

Merkwaardig diertje helpt merkwaardige plant

Wetenschap Vandaag | BNR
02-04-2022

Wetenschappers hebben iets ontdekt over waarom de wortels van een merkwaardige plant die maar op één plek in de wereld groeit nooit de grond raken. 
Zamia pseudoparasitica is een plant die alleen voorkomt in het westen van Panama. Hij behoort tot een oeroude plantenfamilielijn waarin soorten zitten die wel 1000 jaar oud kunnen worden. De planten in deze familie hebben iets weg van palmbomen en varens, maar zijn het niet. Deze specifieke plant wijkt af van zijn soortgenoten. Als enige groeit hij namelijk niet uit de bodem, maar hangt ie – vastklampend met z'n wortels – in andere planten en bomen, zo'n 7 tot 20 meter boven de grond. 
Hoe overleeft deze plant daarboven in die boomtoppen? Hoe verspreidt het z'n zaden? Om die vragen te beantwoorden gingen wetenschappers op pad om samples te verzamelen in het regenwoud. Ze plaatsen ook wild camera's om te zien welke dieren de plant bezochten en zagen dat maar één bezoeker ook daadwerkelijk de zaden meenam: de Gabbi's slankbeer, een klein, maki-achtig nachtdiertje met een lange borstelige staart.
De onderzoekers vermoeden dat de slankbeer de zaden meeneemt naar holletjes in bomen of zogeheten zaadbanken en dat daarom de plant in de bovenlaag van het regenwoud groeit. Om zeker te weten dat dit zo is, willen de onderzoekers de zaden nu gaan markeren en volgen.
Lees meer: The mystery of an unusual Panamanian plant’s dispersal
See omnystudio.com/listener for privacy information.