Wetenschap Vandaag | BNR

Mini-sensor geïnspireerd op de ogen van de bidsprinkhaankreeft

Wetenschap Vandaag | BNR
12-01-2022

De inspiratie voor een nieuwe mini-sensor die in je telefoon past en waarmee je eten en materialen kunt analyseren werd gevonden in de ogen van de bidsprinkhaankreeft.
Dit diertje kan met zijn ogen namelijk veel meer zien dan wij mensen. In plaats van onze drie fotoreceptorcellen waarmee we optisch licht kunnen verwerken, heeft hij er zestien. Daarmee kan de bidsprinkhaankreeft ook ultraviolet licht en nabij-infrarood licht zien. Een sensor die dit kan is weer heel interessant voor toepassingen in de industrie en precisielandbouw. Daar hebben ze al wel vergelijkbare sensoren, maar die zijn vaak veel te groot en duur. De missie van dit onderzoeksteam van de Technische Universiteit Eindhoven was dus: een piepkleine sensor ontwikkelen die ook nog eens goedkoop gemaakt kan worden en dat is ze gelukt.
Ze zien voor de mini-sensor mogelijkheden in de medische sector, waar hij bijvoorbeeld kan meten wat de verhoudingen in een medicijn zijn, maar ook in de landbouw, waar hij kan gaan controleren of fruit en groente al rijp is. Uiteindelijk zou hij zelfs in smartphones verwerkt kunnen worden. Dan kunnen we gewoon thuis gaan meten of bijvoorbeeld ons eten in de koelkast nog goed is. Gaan we ook meteen een heleboel voedselverspilling tegen. 
In deze audio hoor je onderzoeker Kaylee Hakkel van de Technische Universiteit Eindhoven. Vrijdag promoveert ze op dit onderzoek, daarna gaat ze in de start-up MantiSpectra verder werken aan de sensor. Lees hier meer: Nieuwe minisensor maakt het onzichtbare zichtbaar.
See omnystudio.com/listener for privacy information.