Wetenschap Vandaag | BNR

Spinnen die samenwerken om gigantische prooien te vangen

Wetenschap Vandaag | BNR
26-03-2022

Als je denkt aan dieren die in groepen jagen, dan kom je waarschijnlijk uit bij de leeuw, of hyena. Maar nou blijken spinnen het ook te doen.   
Ben je bang voor spinnen, dan moet je deze even overslaan. Want terwijl je in het gemiddelde web één spin vindt, zijn er spinnensoorten die in sociale groepen leven. Dit geldt maar voor enkelen van de 50.000 soorten die bekend zijn. En die groepen gaan dus ook gezellig met elkaar op jacht. Onderzoekers hebben bij een Zuid-Amerikaanse soort eens even goed bekeken hoe ze dat nou precies doen.  
Ze deden een testje met een nepprooi in een bestaand web waarvan ze ook de draden lieten vibreren. Bij deze soort heeft het web de vorm van een net. Even voor het beeld. Ze plakken niet zo goed. En, oh ja, ze kunnen meerdere kubieke meters groot zijn. Enorme netten dus, met daarin duizenden spinnen.   
Terug naar het experiment: als de prooi zogenaamd in het web viel, kwamen alle spinnen in beweging. Dan stopten ze weer even. De spinnen blijken enorm goed de vibraties van de prooi, maar ook die van alle andere spinnen in de gaten te houden. Dit stelt ze in staat enorm efficiënt te jagen en prooien te vangen die honderden keren zo groot zijn als zijzelf.   
Eén gelukje: sociale spinnen die in groepen leven zijn vaak aan de kleine kant. De kans dat je ooit achternagezeten wordt door een groep angstaanjagende reuzenspinnen is dus klein.
Lees meer: How do spiders hunt "in unison"?
See omnystudio.com/listener for privacy information.