Podcast Zoeker

Zakendoen | BNR

Zakendoen | BNR

Zakelijk  |  197 afleveringen

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl

Erik Gerritsen (Ministerie van Volksgezondheid) over sturen in de crisisLuister  

In de grootste gezondheidscrisis van de afgelopen eeuw was het alle hens aan dek bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoe behoud je dan als bestuurder de rust en het overzicht binnen de organisatie? Te gast is Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS.

Lobbypanel over de inzet van statushouders in de zorgLuister  

Met versoepelingen in het vooruitzicht schakelde de vakantiebranche in de hoogste lobby-versnelling. En: de zorg staat te springen om verse handjes, maar toch komen statushouders met de juiste diplomas er niet tussen. Welke lobby loopt daar spaak? Dat en meer bespreken we in het lobbypanel.

Jilko Andringa (Brunel) over tekorten op de arbeidsmarktLuister  

Door de opmars van schone energie ziet Brunel volop kansen. Maar hoe komt de arbeidsbemiddelaar aan technische vaklui? Te gast is topman Jilko Andringa in BNR Zakendoen.

Lex Hoefsloot (Lightyear) over de beursgangLuister  

Rijdt Lightyear binnenkort met een eigen zonne-auto de beurs op of redt het bedrijf het met de 40 miljoen euro dat het onlangs opgehaald heeft? Mede-oprichter Lex Hoefsloot is te gast in BNR Zakendoen.

Mark Wetzels (Egeria) over de gekte in de overnamemarktLuister  

Investeerders komen door corona moeilijk van hun geld af en partijen vechten om de bedrijven die te koop staan. Lukt het investeringsmaatschappij Egeria om goede deals te sluiten? Mark Wetzels, partner bij Egeria, is te gast in BNR Zakendoen

Koen Overtoom (Haven van Amsterdam) over duurzaamheid en drugsLuister  

Er is een grote containerstroom losgekomen na de blokkade van het Suezkanaal. Hoe reageert de Amsterdamse haven? Koen Overtoom, topman van Port of Amsterdam, is te gast in BNR Zakendoen.

Daan Versteeg (Ipsos) over betrouwbare peilingenLuister  

Hoe zorg je voor gedegen onderzoek en betrouwbare exitpolls in tijden van nepnieuws en complottheorieën? Daan Versteeg, directeur Nederland van onderzoeksbureau Ipsos, is te gast in BNR Zakendoen.

Hans Willem Cortenraad (CB) over de heropening van de boekhandelsLuister  

Boekhandels waren maandenlang gesloten, toch distribueerde logistiek dienstverlener CB evenveel boeken als voor de coronacrisis. Te gast is, Hans Willem Cortenraad, topman van CB.

Martine de Knoop (ANVR) over reizen na coronaLuister  

De meesten van ons kunnen niet wachten om weer op vakantie te gaan. Maar wanneer kan dat weer? Op welke manier? En waar mogen we naartoe? Martine de Knoop, bestuurslid bij de ANVR en directeur van The Travel Club is te gast in BNR Zakendoen.

Ria Doedel (PWN) over schoon drinkwater ondanks datacentersLuister  

Door de komst van datacenters neemt het watergebruik flink toe. Hoe gaan waterbedrijven hiermee om? Ria Doedel, interim-directeur van het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf Puur Water & Natuur (PWN), is te gast in BNR Zakendoen.

Mark de Rijke (De Hypotheekshop) over stijgende huizenprijzenLuister  

De prijzen van koopwoningen in Nederland stegen afgelopen kwartaal met bijna vijftien procent. Wat voor effect heeft dat op het aantal hypotheekaanvragen? Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop, is te gast in BNR Zakendoen.

Dominique Hermans (Randstad) over de vraag of de coronacrisis op economisch vlak al voorbij isLuister  

Nu werkgevers weer druk op zoek zijn naar uitzendkrachten, constateert Randstad dat de coronacrisis in economisch opzicht voorbij is. Is die conclusie terecht? Dominique Hermans, algemeen directeur Randstad Nederland, is te gast in BNR Zakendoen.

Ton van Mil (Royal Brinkman) over innovatie in de glastuinbouwLuister  

Glastuinbouwers keken al jaren met angst en beven naar de naderende Brexit, en toen kwam daar ineens de coronapandemie nog bij. Met Ton van Mil, algemeen directeur van Royal Brinkman, bespreken we de impact van de coronacrisis op de glastuinbouwsector, maar we kijken ook vooruit, naar de belangrijks…

Alex van Hoof (Burgers’ Zoo) over het voortbestaan van het dierenparkLuister  

Voor het eerst in het 108 jarig bestaan moest dierenpark Koninklijke Burgers Zoo voor langere tijd de deuren sluiten. Hoe komt de dierentuin uit dit dramatische coronajaar? Te gast is topman Alex van Hooff.

Martijn Snoep (ACM) over marktmacht en misleidingLuister  

Mensen zijn door corona meer gaan webwinkelen en lopen vaker risico om online misleid te worden. En bedrijven grijpen deze pandemie aan om zich voor fusies en overnames te gooien. Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft er zijn handen vol aan. Bestuursvoorzitter Martijn Snoep is te gast in BNR Zake…

Danny Damman (ZiggoDome) over het rampzalige coronajaarLuister  

Ondanks de versoepelingen zoekt de evenementensector nog altijd tevergeefs naar houvast. Danny Damman, commercieel directeur van de Ziggo Dome, is te gast in BNR Zakendoen.

Bert Halm (Eigen Haard) over Amsterdamse woningenLuister  

Gemeenten en provincies hebben het met elkaar aan de stok over waar de nieuwe woningen moeten komen te staan. Hoe gaat dat in Amsterdam en omstreken? Bert Halm, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Eigen Haard, is te gast in BNR Zakendoen.

Signify over de verlichting van de toekomstLuister  

Verlichtingsbedrijf Signify heeft de schade in de coronacrisis weten te beperken. De omzet daalde, maar er werd wel nog winst gemaakt. Toch verdwijnen er zeker 600 banen. Hoe dat zit, vragen we aan Hellen van der Plas, directeur Benelux bij Signify.

Martin van Rijn (Aedes) over bouw sociale huurwoningenLuister  

Woningcorporaties willen snel van de verhuurdersheffing af. Volgens branchevereniging Aedes verhindert deze maatregel de bouw van tienduizenden sociale huurwoningen. Te gast is Aedes-voorzitter Martin van Rijn in BNR Zakendoen.

Marc Estourgie (Holland & Barrett) over vitamines en supplementen in coronatijdLuister  

Onze gezondheid is sinds de coronacrisis belangrijker dan ooit, maar ziet de gezondheidswinkelketen Holland & Barrett dat ook terug in de omzet? Te gast is Marc Estourgie, topman van Holland & Barrett.

Niels Onkenhout (Nederlandse Loterij) over buitenlandse concurrentieLuister  

De Nederlandse markt van kansspelen is sinds deze maand ook open voor buitenlandse partijen. Vreest de machtigste loterij van ons land concurrentie? Topman Niels Onkenhout van de Nederlandse Loterij is te gast in BNR Zakendoen.

Laura van Geest (AFM) over de bescherming van de particuliere beleggerLuister  

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit in deze pandemische tijden voor betere bescherming van de particuliere belegger en maatwerk bij de Belastingdienst voor mkbers die hard door de crisis geraakt worden. Laura van Geest, de voorzitter van de AFM is te gast in BNR Zakendoen.

Hubert de Leeuw (Audax) over een bestuurscrisisLuister  

Mediaconcern Audax kreeg het afgelopen jaar niet alleen de coronapandemie voor de kiezen, ook in de bestuurskamer was het flink crisis. Hubert de Leeuw, algemeen directeur bij Audax, is te gast in BNR Zakendoen.

Ton Anbeek (Accell Group) over de vraag naar fietsenLuister  

Accell Group, bekend van fietsmerken Batavus, Koga en Sparta, ziet nog altijd een ongeremde vraag naar nieuwe fietsen. Kan het bedrijf de fietsgekte wel aan? Te gast is topman Ton Anbeek in BNR Zakendoen.

Ingrid Faber (Faber Halbertsma Groep) over circulaire palletsLuister  

Palletfabrikant Faber Halbertsma Groep gaf een positie als marktleider uit handen om zich volledig te richten op circulariteit. Met verhuur en reparatie wil het familiebedrijf Europa veroveren. Algemeen directeur Ingrid Faber is te gast in BNR Zakendoen.

As Tempelman (Eneco) over de toenemende elektrificatie van de samenlevingLuister  

De combinatie van lege kantoren en het warmste jaar ooit gemeten zorgen voor een lager energiegebruik. Toch ziet energiebedrijf Eneco de nettowinst flink stijgen. As Tempelman, topman van Eneco is te gast in BNR Zakendoen.

Jochanan Bax (Bax Music) over groei in crisistijdLuister  

De lockdowns zorgen voor online drukte bij muziekwinkelketen Bax Music, maar blijven muziekinstrumenten ook na de coronacrisis gewild? Topman Jochanan Bax is te gast in BNR Zakendoen.

Pieter Hasekamp (CPB) is positief gestemdLuister  

Ondanks de tweede coronagolf is het Centraal Planbureau positief gestemd over het economisch herstel voor de komende jaren. Tegelijkertijd adviseert het om de steunmaatregelen per 1 juli te stoppen en gericht in herstel te investeren. Pieter Hasekamp, directeur van het CPB, is te gast in BNR Zakendo…

Joep van Beurden (Kendrion) over de opleving van de auto-industrieLuister  

Kendrion leek afgelopen jaar met horten en stoten tot stilstand te komen, maar een sterk vierde kwartaal maakte veel goed voor de toeleverancier van auto-onderdelen en industriële machines. Topman Joep van Beurden is te gast in BNR Zakendoen.

Annabelle Birnie (Hermitage Amsterdam) over acute geldnoodLuister  

Hermitage Amsterdam luidt de noodklok: het museum heeft 1 miljoen euro nodig om te kunnen blijven bestaan. Is een publiekscampagne voldoende om dat geld bij elkaar te krijgen? Annabelle Birnie, de nieuwe directeur van Hermitage Amsterdam en de Nieuwe Kerk, is te gast in BNR Zakendoen.

Ruud van Munster (DA) over profiteren van coronaLuister  

Drogisterijketen DA profiteert ruimschoots van de coronacrisis, maar kan DA ook na de pandemie op volle toeren blijven doordraaien? Ruud van Munster, directeur Nederlandse Drogisterij Service (DA) is te gast in BNR Zakendoen.

Roelof Bleker (HKU) over gebrek aan perspectief voor jonge kunstenaarsLuister  

Een nieuwe lichting afgestudeerde kunstenaars staat te trappelen om aan de slag te gaan, maar in de cultuursector ontbreekt voorlopig ieder perspectief. Roelof Bleker, bestuursvoorzitter van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, is te gast in BNR Zakendoen.

Marjan Rintel (NS) over het leeggelopen van reserves en lege treinenLuister  

Terwijl de treinen weer volstromen, zijn de financiële reserves van NS leeggelopen. Met nieuwe overheidssteun moet de spoorvervoerder weer op stoom raken. Te gast is topvrouw Marjan Rintel in BNR Zakendoen.

John van Hoof (CSU) over schoonmaakwoede in coronatijdLuister  

Nooit eerder was hygiëne zo belangrijk als nu. Plukt schoonmaakconcern CSU daar de vruchten van? John van Hoof, voorzitter van de Raad van Bestuur van CSU is te gast in BNR Zakendoen.

Ben van Berkel (UNstudio) over de toekomst van de bouwLuister  

De bouwsector zit in de walkmanfase, terwijl de rest van de wereld al lang in de iPhonefase leeft. Dat vindt Ben van Berkel, oprichter en directeur van architectenbureau UNstudio. Wat hij daar precies mee bedoelt, legt hij uit in BNR Zakendoen.

Martijn Gribnau (Volksbank) over de turbulente periode binnen de bestuurskamerLuister  

Midden in de coronapandemie stapte na fiks intern gerommel het halve bestuur van de Volksbank op. Verse topman Martijn Gribnau bracht de bank daarnaast in een lastig parket met zijn greencard. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

André ten Wolde (Domino's ) over de enorme vraag naar afhaalpizza'sLuister  

In de coronacrisis kan pizzaketen Dominos het aantal bestellingen nauwelijks bijbenen. En dus breidt het bedrijf volop uit. André ten Wolde, algemeen directeur van Domino's Europa, is te gast in BNR Zakendoen.

Petra van de Goorbergh (Oval) over mentale klachten door thuiswerkenLuister  

De mentale klachten stapelen zich op bij werknemers door het thuiswerken. Hoe gaan bedrijven daarmee om? Petra van de Goorbergh, directeur van Oval, de brancheorganisatie van arbodiensten, is te gast in BNR Zakendoen.

Annette Mosman (APG) over de grootste pensioenhervorming ooitLuister  

Pensioenuitvoerder APG Groep staat aan het begin van de grootste pensioenhervorming ooit. Maar niemand weet hoe die transitie moet verlopen. Annette Mosman, bestuursvoorzitter bij APG, is te gast in BNR Zakendoen.

Jan-Joost Bosman (Auping) over oude matrassen en slaaprobotsLuister  

Jaarlijks gooien we anderhalf miljoen matrassen weg. Auping wil ze graag recyclen, toch belanden er nog te veel bij het oud vuil. Hoe gaat de beddenfabrikant daar verandering in brengen? Te gast is topman Jan-Joost Bosman.

Coen Boogaart (EY) over de invloed van de coronacrisis op de consultancymarktLuister  

Door de coronacrisis zetten veel bedrijven hun consultants aan de straat en accountants kregen er door de steunmaatregelen meer werk bij. Wat betekent dat voor het financieele plaatje van accountants- en advieskantoor EY Nederland? Coen Boogaart, voorzitter van de raad van bestuur bij EY Nederland, …

Lard Friese (Aegon) over zijn nieuwe strategieLuister  

Onder de nieuwe topman wil verzekeraar Aegon een stabiele belegging worden. Maar dat gaat ten koste van de mondiale ambities. Algemeen directeur Lard Friese is te gast in BNR Zakendoen.

Geeke Feiter-Van Heuvelen (Het Verbond van Verzekeraars) over de toenemende extreme weersomstandighedenLuister  

Verzekeraars zien dat schade door extreem weer een steeds groter deel van de taart opeist. Directeur Geeke Feiter-Van Heuvelen van Het Verbond van Verzekeraars is te gast in BNR Zakendoen.

Saskia Bruines (gemeente Den Haag) over haar stille stadLuister  

De stad Den Haag wilde dit jaar miljoenen euros bezuinigen, maar ziet daar in coronatijd toch van af. Saskia Bruines, wethouder Economie, Internationaal, Dienstverlening en tweede loco burgemeester (D66) is te gast in BNR Zakendoen

Eric Dietz (DPD) over de nieuwe sorteerfabriekLuister  

Met een nieuwe sorteerfabriek dacht DPD Nederland in 2019 klaar te zijn om tien jaar op volle sterkte door te kunnen groeien. Maar door de coronacrisis draait de fabriek nu al op volle capaciteit. Eric Dietz, directeur van DPD Nederland is te gast in BNR Zakendoen. En Kees de Kort.

Kees van Wijk (VVV Nederland) over de beste decembermaand ooitLuister  

De VVV-bonnen vlogen het afgelopen jaar de deur uit, ondanks dat de overheid het uitgeven ervan online nogal aan banden heeft gelegd. En: we hebben het afgelopen jaar met zijn allen nog nooit zoveel binnen gezeten. Hoe hard wordt de toeristische sector geraakt door het coronavirus? Kees van Wijk, al…

Martijn van Loon (British American Tobacco Nederland) over de toekomst van de tabaksindustrieLuister  

Ondanks de dalende trend steken we in het thuiswerk-tijdperk weer vaker een sigaretje op. Maar hoe is de tabaksindustrie van plan om de rookvrije generatie te overleven? Martijn van Loon, directeur van British American Tobacco Nederland, is te gast bij BNR Zakendoen.

Karen Maex (UvA) over digitaal onderwijsLuister  

Deze pandemie is voor iedereen zwaar, maar het effect dat de lockdowns op studenten hebben, daar hebben we als samenleving waarschijnlijk nog jarenlang last van. We moeten dan ook nu ingrijpen en de universiteiten weer de deuren laten openen. Dat vindt vindt Karen Maex, rector magnificus van de Univ…

BNR Zakendoen Energiedebat #3: EnergietransitieLuister  

Het Centraal Planbureau is duidelijk: gaan we door op de huidige voet, dan haalt Nederland de klimaatdoelen niet. En: Het Nederlandse bedrijfsleven wil investeren in duurzame energie, maar kan het stroomnetwerk dat wel aan? We gaan het allemaal bespreken in het derde BNR Zakendoen energiedebat met T…

Chico van Hemert (RetourMatras) over de uitbreidingsplannenLuister  

Over een paar maanden schroeft Retourmatras de capaciteit zo ver op dat het bedrijf anderhalf miljoen afgedankte matrassen per jaar kan verwerken. En dat is wat operationeel directeur Chico van Hemert betreft nog maar het begin. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Simon Reinink (Concertgebouw) over hulp van buitenafLuister  

Het Concertgebebouw bleef door financiële steun vanuit de overheid, sponsoren en donateurs in 2020 op de been. Moet de concertzaal ook dit jaar weer een beroep doen op hulp van buitenaf? Te gast, Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw.

Alain Vermeulen (Vitaminstore) over de recente overnameLuister  

Vitaminstore is sinds anderhalve week in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij Nobel. Wat gaat Alain Vermeulen, oprichter en directeur van Vitaminstore, doen met het geld dat deze deal voor zijn bedrijf oplevert? Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Henk Smit (Kees Smit) over stijgende vervoersprijzenLuister  

Kees Smit, de grootste tuinmeubelenketen van Nederland, kampt met een enorme stijging van vervoersprijzen van containers. Te gast in BNR Zakendoen is directeur Henk Smit.

Alexander Collot d’Escury (Bruynzeel Storage Systems) over de opslag van kunstLuister  

Mede door de bezuinigingen in de cultuursector kloppen musea bij Bruynzeel Storage Systems aan voor de opslag van kunstcollecties. De belangstelling hiervoor groeit. Te gast is topman Alexander Collot dEscury.

BNR Zakendoen Energiedebat #2: Duurzame warmteLuister  

Hoe gaan de ChristenUnie en de VVD ervoor zorgen dat we de klimaatdoelen halen? En: Hoe gaan we in de toekomst aardgasvrij wonen? Dat en meer bespreken we in het tweede BNR Zakendoen energiedebat, met: Pieter Grinwis (fractievoorzitter ChristenUnie Den Haag en de nummer 5 op de kandidatenlijst) en M…

Paul Eidhof (Apollo Vredestein) over duurzame autobandenLuister  

Ontwikkelingen in de auto-industrie vragen om vernieuwing van autobanden. Hoe maak je een band die optimaal is voor een elektrische auto? En hoe kan de productie milieuvriendelijker? Te gast is Paul Eidhof, clusterdirecteur Benelux van Apollo Vredestein.

Eveline Ruinaard (Kifid) over hulp bij problemen met de bankLuister  

Ondernemers die problemen hebben met hun bank kunnen de hulp van Kifid inschakelen. Toch weten mkbers en zzpers het loket nog niet goed te vinden. Hoe gaan ze daar bij het klachteninstituut verandering in brengen? Te gast is Eveline Ruinaard, voorzitter van de geschillencommissie van Kifid, ook dire…

Linda Reurich (ANBOS) over contactberoepen in de wachtLuister  

De kappers mogen binnenkort weer open, maar de overige contactberoepen moeten waarschijnlijk nog even wachten. Hoe kan dat? Linda Reurich, mede-bestuurder van ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, is te gast in BNR Zakendoen.

Rogier van der Hijden (DMFCO) over krapte op de woningmarktLuister  

De krapte op de woningmarkt houdt ook in coronatijd stand, maar hoe zit het met de vraag naar hypotheken? Rogier van der Hijden, directeur van DMFCO, het moederbedrijf van Munt Hypotheken, is te gast in BNR Zakendoen.

Robert Swaak (ABN Amro) over de rode cijfersLuister  

Voor het eerst in tien jaar lijdt ABN Amro verlies. De bank staat flink onder druk door de lage rente en de coronapandemie, maar er is meer aan de hand. Hoe wil topman Robert Swaak de bank uit de rode cijfers krijgen? Dat komt hij vertellen in BNR Zakendoen.

BNR Zakendoen Energiedebat #1: MobiliteitLuister  

Hoe gaan D66 en de PvdA ervoor zorgen dat we de klimaatdoelen halen die Nederland heeft opgesteld? En: Hoe willen de twee partijen mobiliteit in Nederland gaan vormgeven als zij in het kabinet komen? Dat en meer bespreken we in het verkiezingsdebat met: Joris Thijssen (directeur van Greenpeace en nu…

Jan Roelofs (ORO) over de vaccinaties in zorginstellingenLuister  

De bewoners van zorginstelling ORO hebben hun eerste coronavaccin inmiddels gehad en ook het personeel is bijna aan de beurt. Kan ORO de coronacrisis daarna achter zich laten of is de ellende dan nog niet voorbij? Jan Roelofs, bestuurder bij ORO is te gast in BNR Zakendoen.

Gevecht tussen Apple en Epic Games verplaatst zich naar EuropaLuister  

Epic Games, de maker van Fortnite, heeft een klacht tegen Apple ingediend bij de Europese Commissie, schrijft NRC. De zaak draait om vermeend machtsmisbruik van Apple, dat een commissie van 30 procent pakt op in-app verkopen.

Herman Bramer (BCC)Luister  

Elektronicaketen BCC heeft een aantal matige jaren achter de rug, maar de coronacrisis stuwt de omzet flink omhoog. Zet die omzetstijging door nu de winkels opnieuw in Nederlandse handen zijn? Herman Bramer, directeur van BCC, is te gast in BNR Zakendoen.

Bernard Kobes (Buma/Stemra) over toekomstmuziekLuister  

Een noodfonds, particuliere donaties en een investeringsfonds: Buma/Stemra probeert zijn leden op verschillende manieren financieel te ondersteunen. Hoe de toekomstmuziek voor de auteursrechtenorganisatie klinkt, vragen we aan Bernard Kobes, bestuursvoorzitter van Buma/Stemra.

Klaas Verschuure (wethouder Utrecht) over economische aantrekkingskrachtLuister  

Utrecht dreigt zijn economische aantrekkingskracht te verliezen door de coronapandemie. Te gast is Klaas Verschuure, D66-wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling in Utrecht.

Esmond Berkhout (DeGiro) over coronacrisis en jonge beleggersLuister  

Beleggen was de laatste jaren al populair, maar de coronaciris zorgt voor een verdere groei van het aantal klanten bij DeGiro. De internetbroker is vooral bij de jonge belegger in trek. Te gast, Esmond Berkhout, topman van DeGiro.

Bart Schmeink (Securitas) over de strijd tegen corrupte beveiligersLuister  

Beveiligingsbedrijf Securitas zou in de haven van Rotterdam diep geïnfiltreerd zijn door drugscriminelen, zo onthulde het AD vorige maand. Bart Schmeink, algemeen directeur bij Securitas Nederland, is te gast in BNR Zakendoen.

Gerrit van Gelder (Van Gelder Groente & Fruit) over het gemis van de horecaLuister  

Bij Van Gelder Groente & Fruit zagen ze in maart vorig jaar meer dan tachtig procent van de omzet wegvallen. Nog steeds draait het familiebedrijf wekelijks anderhalf miljoen euro minder dan voor corona. Algemeen directeur Gerrit van Gelder is te gast in BNR Zakendoen.

Maurice Limmen (Vereniging Hogescholen) over aansluiting op de arbeidsmarktLuister  

Het coronavirus heeft ook de manier waarop studenten les krijgen sterk veranderd. Praktijklessen worden uitgesteld, stages worden geschrapt en veel studenten dreigen studievertraging op te lopen. Hoe zorgen we ervoor dat dit straks niet nadelig uitpakt voor de arbeidsmarkt? Maurice Limmen, voorzitte…

Jos Roeven (Maastricht Aachen Airport) over geluidshinder en coronavaccinsLuister  

Maastricht Aachen Airport mag alleen groeien als de geluidshinder afneemt. Welke toekomst ziet topman Jos Roeven voor zijn luchthaven? Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Albert Scholte (Bever) over fysieke winkels en online verkoopLuister  

De fysieke winkels van Bever zijn al weken gesloten. Weet de buitenwinkel met online verkoop de schade te beperken? Albert Scholte, topman van Bever is te gast in BNR Zakendoen.

Allard Castelein (Havenbedrijf) over veiligheidsrisico's Chinese scannersLuister  

De Nederlandse douane werkt in de Rotterdamse haven met Chinese scanners om goederen te controleren. Experts en politici waarschuwen voor de veiligheidsrisico's. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf is te gast in BNR Zakendoen.

Michiel Zwinkels (OM) over internetfraudeursLuister  

Internetfraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Wat kan het OM daartegen doen? Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime is te gast in BNR Zakendoen.

Bruno Bruins (HTM) over personenvervoer onder de avondklokLuister  

Sinds de invoering van de avondklok vervoert de Haagse vervoersmaatschappij HTM nog maar 30% van het aantal reizigers van voor de coronacrisis. Hoe lang houdt HTM dat nog vol? Te gast, Bruno Bruins, interim algemeen directeur van HTM.

Robèr Willemsen (Koninklijke Horeca Nederland) over aanvullende steunmaatregelenLuister  

Het demissionaire kabinet trekt in totaal 7,6 miljard euro uit voor onder meer horecaondernemers. Toch is Koninklijke Horeca Nederland niet tevreden. Te gast in BNR Zakendoen is Robèr Willemsen, voorzitter van de branchevereniging en eigenaar van vier horecazaken.

Daan Schalck (North Sea Port) over de driedubbele dreun voor zijn havensLuister  

North Sea Port kende door de coronapandemie, lage olieprijs en brexit een onstuimig 2020. Voor dit jaar verwacht het fusiebedrijf van de havens Gent, Vlissingen en Terneuzen licht herstel. Topman Daan Schalck is te gast in BNR Zakendoen.

Jolanda Jansen (Ahoy) over concerten en festivals van de toekomstLuister  

Ze zag afgelopen jaar 45 miljoen euro aan omzet verdampen en moest 40% van haar personeel naar huis sturen. Gloort er dit jaar met de komst van testevenementen weer een beetje hoop voor Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers? Ze is te gast in BNR Z…

Dorrie Eilers (Neptunus Structures) over de bouw van GGD-teststratenLuister  

Bij Neptunus Structures zetten ze normaal gesproken de tenten op voor grote evenementen zoals Pinkpop en het Songfestival, maar in deze andere tijden bouwen ze tijdelijke ziekenhuizen en GGD-teststraten. Directrice Dorrie Eilers is te gast in BNR Zakendoen.

Wim Beelen (ex-Beelen groep) over zijn nieuwe bedrijfLuister  

Wim Beelen verkocht vorig jaar de Beelen Groep. De sloop- en afvalondernemer bouwde 28 jaar aan het bedrijf, maar gaat zich nu richten op de Amsterdam Logistic Cityhub. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Rembrandt Sutorius (Artis) over het miljoenenverliesLuister  

Artis draaide in 2020 op halve kracht en sloot het jaar af met een miljoenenverlies. Ondertussen heeft de Amsterdamse dierentuin het geld hard nodig voor de grote renovatie van het aquariumgebouw. Te gast is directeur Rembrandt Sutorius in BNR Zakendoen.

Michaël Brouwer (KBvG) over uitgestelde coronaschuldenLuister  

Deurwaarders hadden in 2020 minder werk. De steunmaatregelen van de overheid zorgen voor uitstel van financiële problemen, maar volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders moet de grote klap nog komen. Daarom moet de overheid nu al nadenken over kwijtschelding van schulden. …

Dirk Bruins (LTO Noord) over broodnodige veranderingen in de voedselketenLuister  

Boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun groente, fruit, melk en vlees. Moeten we onze voedselketen anders inrichten? Te gast is Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord

Marcel Huizing (Dirk van den Broek) over hamsterenLuister  

Het was een topjaar voor de supermarktbranche. Hoe we dat terugzien in de jaarcijfers en wat er voor 2021 verder nog op de rol staat, vragen we aan Marcel Huizing, directeur van Dirk van den Broek. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Marcel Molenaar (LinkedIn) over toenemend gebruikLuister  

Fysieke netwerkborrels zijn al maanden uit den boze dus zoekt ondernemend Nederland zijn heil op LinkedIn.

Adnan Tekin (MBO Raad) over praktijkstagesLuister  

Tijdens de tweede lockdown neemt het nijpende tekort aan praktijkstages nog verder toe. Dat levert MBO-studenten noodgedwongen studievertraging op. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO-raad, is te gast in BNR Zakendoen.

Just Spee (KNVB) over het uitspelen van de competitiesLuister  

Nu de lockdown wordt verlengd, ligt het amateurvoetbal langer stil. Kunnen de competities nog wel worden uitgespeeld? Just Spee, voorzitter van de KNVB, is te gast.

Bart van Twillert (Unibail-Rodamco-Westfield) over opstandige aandeelhoudersLuister  

Vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield heeft een roerig jaar achter de rug. De markt werd onderuit geschoffeld door de coronacrisis, aandeelhouders stuurden de topman naar huis en de presentatie van wat het paradepaardje van de Nederlandse tak moet worden, werd uitgesteld. Bart van Twillert, dir…

Conny Helder (Actiz) over corona én andere uitdagingen in de ouderenzorgLuister  

De coronacrisis legt de kwetsbaarheden binnen de zorg bloot. De toenemende vergrijzing zet de ouderenzorg steeds meer onder druk. Welke zorg kunnen we ouderen in de toekomst nog bieden? Conny Helder, bestuurslid van brancheorganisatie Actiz, is te gast in BNR Zakendoen.

Ron Blaauw (Ron Gastrobar) over de penibele situatie in de horecaLuister  

Het voortbestaan van de horeca hangt aan een zijden draad van maaltijdboxen en publiciteitsstunts. Sterrenchef Ron Blaauw is te gast in BNR Zakendoen.

John Quist (Unica Groep) over overnamekandidatenLuister  

2020 was voor Unica Groep - ondanks de coronacrisis - het beste jaar ooit. De technisch dienstverlener heeft voor dit jaar zijn oog laten vallen op meerdere overnamekandidaten. Topman John Quist is te gast in BNR Zakendoen.

Jan van Merwijk (De Kuip) over Feyenoord CityLuister  

Hand in hand, kameraden, maar in deze tijden beter even niet. In De Kuip kwam in 2020 slechts een fractie van de bezoekers die het stadion normaal gesproken verwelkomt: hoe houdt Jan van Merwijk, directeur van De Kuip, zijn balans in de zwarte cijfers? Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Barbara Kathmann (wethouder Rotterdam) over de gemeentefinanciënLuister  

Jarenlang hebben ondernemers, de gemeente en het havenbedrijf Rotterdam zich voorbereid op Brexitchaos. Maar nu de Brexit een feit is blijven files en oponthoud uit. Of is het te vroeg om te juichen? Te gast is Barbara Kathmann, wethouder economie in Rotterdam.

Jan-Paul Rutten (Gulpener) over sobere vooruitzichtenLuister  

Door de sluiting van de horeca vielen zijn brouwketels bijna droog, maar een theezwam uit het Oosten moet de brouwerij er dit jaar weer bovenop helpen. Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten is te gast in BNR Zakendoen.

Hans van Waayenburg (Capgemini) over optimisme in moeilijke tijdenLuister  

Gematigd optimistisch. Dat was Hans van Waayenburg in mei vorig jaar over de vooruitzichten van Capgemini in de coronacrisis. Of hij het nog steeds allemaal zonnig inziet, vragen we de directievoorzitter van Capgemini Nederland in BNR Zakendoen.

Robert de Boeck (Antea) over de komende golf van fusies en overnamesLuister  

Investeringsmaatschappij Antea verwacht ondanks de aanhoudende coronacrisis een golf van fusies en overnames in 2021. Te gast, Robert de Boeck, directeur van Antea.

Michael Colijn (Heliox) over de rit naar het buitenlandLuister  

2020 had het jaar moeten zijn waarin Heliox massaal buitenlandse stekkerdozen op hun laadsystemen ging inprikken, maar het coronavirus legde een kink in de kabel. Hoe het er nu voorstaat met de buitenlandse uitbreiding vragen we aan directeur Michael Colijn van Heliox.

Mirjam Moll (Museumvereniging) over de nijpende situatie in de museumsectorLuister  

Musea moesten in december voor de derde keer hun deuren sluiten, een kwart van hen staat op omvallen. Wat is er nodig van het kabinet om de museumsector overeind te houden? Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging is te gast in BNR Zakendoen.

Sigrid van Aken (Novamedia) over de combinatie loterijen en goede doelenLuister  

December cadeaumaand. Maar niet voor Sigrid van Aken, topvrouw van Novamedia. Als baas van verschillende loterijen speelt ze het hele jaar kerstvrouw en geeft ze in totaal ieder jaar 800 miljoen weg aan goede doelen. Ze in te gast in BNR Zakendoen.

Onno van de Stolpe (Galapagos) over hoe het nu verder moetLuister  

De ster van Galapagos rees tot grote hoogte en met het reumamiddel filgotinib moest het farmabedrijf een klapper maken. Maar het medicijn mag niet de Amerikaanse markt op. Hoe moet het nu verder? Te gast is topman Onno van de Stolpe.

Marco van Zijverden (Dutch Flower Group) over de gevolgen van Brexit en corona op de sierteeltLuister  

Met het coronavirus en de Brexit was het een bijzonder stormachtig jaar voor de bloemenexport, maar Marco van Zijverden is alle commotie zonder geknakte steeltjes doorgekomen. De topman van Dutch Flower Group is te gast in BNR Zakendoen.

Karien van Gennip (VGZ) over betaalbare zorgLuister  

Zorgverzekeraar VGZ wil de sector op de schop nemen om behandelingen betaalbaar te houden, maar dit stuit op weerstand van ziekenhuisbestuurders. Karien van Gennip, voorzitter van de raad van bestuur van VGZ, is te gast in BNR Zakendoen.

Dave Storm (Slagharen) over de emotionele achtbaan van 2020Luister  

Dicht, open, en weer dicht. 2020 was een emotionele achtbaan voor Attractie en Vakantiepark Slagharen. Wat deed dat met het bedrijf, het personeel, en de toekomst van het park? Directeur Dave Storm is te gast in BNR Zakendoen.

Wijnand Jongen (Thuiswinkel.org) over de kerstdrukte voor webwinkelsLuister  

De feestdagen zorgen voor extreme drukte bij webwinkels en bezorgers. PostNL en DHL begin december al dat zij de overvloed aan pakketjes niet aan kunnen. Hoe loopt dit af?

Berend Schans (VNPF) over gevolgen lockdown poppodia en festivalsLuister  

De lockdown maakt geen verschil meer voor poppodia en festivals. Organisatoren hadden hun pijlen al een tijdje gericht op aankomende zomer. Dan mogen festivals hopelijk weer plaatsvinden. Berend Schans, directeur van branchevereniging VNPF, is te gast in BNR Zakendoen.

Maurice Crusio (ANKO) over de illegale praktijken van achterdeurknippersLuister  

Ook de kappers moeten de komende vijf weken de deuren sluiten. En dat terwijl de periode voor Kerst altijd het moment is waarop omzetrecords geknipt worden. Maurice Crusio van kappersbond ANKO is te gast in BNR Zakendoen.

Hans van Haarst (Smit & Zoon) over de troef van de leerindustrieLuister  

Bij Smit & Zoon zagen ze door de coronacrisis meer dan een kwart van de omzet in rook opgaan. Gelukkig hebben ze nog een troef achter de hand die het tij moet gaan keren. Algemeen directeur Hans van Haarst is te gast in BNR Zakendoen.

Olaf Sleijpen (DNB) over de economie van 2021Luister  

De Nederlandsche Bank presenteert de economische vooruitzichten en ontwikkelingen. Directeur Monetaire Zaken Olaf Sleijpen licht de cijfers als eerste toe in BNR Zakendoen.

Susi Zijderveld (KvK) over 2020 als overlevingsjaarLuister  

Voor veel ondernemers is 2020 een jaar van overleven. De Kamer van Koophandel (KvK) probeert vooral de kleine bedrijven te hulp te schieten. Te gast is interim-directeur Susi Zijderveld in BNR Zakendoen.

Hermen van der Lugt (Pallas) over medische isotopenLuister  

Nederland is wereldwijd de grootste producent van medische isotopen, die zijn onmisbaar in de behandeling van kanker. Om de koppositie te behouden, bouwt Pallas in Petten een nieuwe kernreactor voor de productie. Toch wil de bouw niet vlotten. Te gast is topman Hermen van der Lugt.

Pieter Cox (Van Uffelen) over overnames in crisistijdLuister  

Met de recente overnames van Expresso en Claudia Sträter valt modeketen Van Uffelen in positieve zin op. Hoe directeur Pieter Cox de twee kledingmerken in zijn bedrijf integreert vertelt hij bij BNR Zakendoen.

Maurice Vos (3M) over de strijd om de mondmaskersLuister  

Het Amerikaanse 3M doet goede zaken met de productie van medische mondmaskers. Maar het bedrijf werd ongevraagd speelbal van een fel politiek debat toen president Trump de volledige productie wilde nationaliseren. Maurice Vos, directeur van 3M Nederland is vandaag te gast in BNR Zakendoen.

Joanne Kellerman (PFZW) over het verduurzamen van beleggingenLuister  

De gas- en oliesector is over zijn hoogtepunt heen en ondanks dat blijven de grootste pensioenfondsen beleggen in fossiele industrieën. Joanne Kellerman, voorzitter pensioenfonds Zorg en Welzijn, is te gast in BNR Zakendoen.

Victor Everhardt (wethouder financiën Amsterdam) over financiële positie van de stadLuister  

De gemeente Amsterdam verkeert in financieel zwaar weer. Door het ineenstorten van de toerismesector heeft de stad een nijpend begrotingstekort. Victor Everhardt, wethouder financiën en economische zaken van de gemeente Amsterdam is te gast in BNR Zakendoen.

Maurice Unck (RET) over malaise openbaar vervoerLuister  

De malaise in het openbaar vervoer door de coronacrisis blijft niet zonder gevolgen. Hoe het ov-landschap in Zuid-Holland eruit komt te zien horen we van Maurice Unck, directeur van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET.

Marc Jansen (CBL) over de drukte in supermarktenLuister  

Met de feestdagen in aantocht dreigen de supermarkten overspoeld te raken met klanten. Hoe zij hierop voorbereid zijn vertelt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel in BNR Zakendoen.

Joost Farwerck (KPN) over zijn eerste jaarLuister  

KPN investeert de komende jaren fors in het glasvezelnetwerk. Jaarlijks moeten er een half miljoen aansluitingen bijkomen. Joost Farwerck, topman van KPN is te gast in BNR Zakendoen.

Theo Vegter (Busvervoer Nederland) over steun aan touringcarbedrijvenLuister  

Zonder wintersportvakanties, schoolreisjes of evenementen vrezen touringcarbedrijven voor hun voortbestaan. Volgens de branchevereniging is er snel meer steun nodig, anders gaat veertig procent van de ondernemers failliet. Wat is er nodig om de sector overeind te houden? Te gast is Theo Vegter, voor…

Arthur Dontje (Dobla) over chocolade en Quote 500Luister  

Hij vindt zichzelf een normale man. Maar toch is Arthur Dontje als odnernemer in de Quote 500 belandt. Hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft, staat in zijn nieuwe boek. Dontje is vandaag te gast in BNR Zakendoen.

Gertjo Janssen (Euretco) over sobere feestdagenLuister  

Winkeliers hebben moeilijke maanden achter de rug en met sobere feestdagen voor de deur dreigt het ook een gure winter te worden. Te gast is Gertjo Janssen, topman van detailhandel-dienstverlener Euretco. Hoe helpt hij ondernemers door de coronacrisis?

Stepan Breedveld (Eriks) over impact lage olieprijsLuister  

De Nederlandse technische groothandel Eriks bestaat 80 jaar, maar nationaal bekend is het internationaal opererende bedrijf niet. Topman Stepan Breedveld stapt uit de schaduw in BNR Zakendoen en spreekt over onder meer de impact van de lage olieprijs op zijn bedrijf.

Marcel Herben (The Style Outlets) over outlets in coronatijdLuister  

Een grootse opening zit er niet in, toch kan er vanaf donderdag gewinkeld worden in het gloednieuwe outletcentrum Amsterdam The Style Outlets. Directeur Marcel Herben is te gast in BNR Zakendoen.

Tom Kliphuis (Vivat) over de reorganisatie van de verzekeraarLuister  

Vivat gaat zich volledig richten op pensioenen en daarom verdwijnen er honderden banen. Wat levert dat de verzekeraar op? We vragen het aan topman Tom Kliphuis.

Emmeline Bijlsma (Brancheorganisatie Kinderopvang) over coronamaatregelen en testenLuister  

Hoe leg je een kind van vier uit dat de begeleidster even niet meer mag knuffelen? En waarom krijgen medewerkers van kinderdagverblijven eigenlijk geen voorrang bij coronatesten? We vragen het aan Emmeline Bijlsma, directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang. Ze is te gast in BNR Zakendoen.

Paul de Jong (IKEA) over winkels als distributiecentraLuister  

IKEA sloot vanwege corona zes weken de deuren. Maar topman Paul de Jong bleef niet stilzitten: hij toverde dertien winkels om tot distributiecentra en richtte zich volledig op de online verkoop.

Gert-Jan Dekker (Rataplan) over kringloopwinkelenLuister  

Sinds de coronacrisis zijn Nederlanders massaal aan het opruimen en daar profiteren de kringloopwinkels van Rataplan van. Om de groei bij te kunnen benen opent directeur Gert-Jan Dekker binnenkort nieuwe vestigingen in Nederland.

Duncan Stutterheim (Westergasfabriek) over 2021Luister  

Niet alleen 2020 is een verloren jaar voor de culturele sector, ook 2021 kan de branche op haar buik schrijven. Cultureel ondernemer Duncan Stutterheim is te gast in BNR Zakendoen.

Roeland van der Woude (GINAF) over de tienjarige samenwerking met ChinaLuister  

Na bijna tien jaar in handen van een Chinees staatsbedrijf, is truckbouwer Ginaf nu weer helemaal Nederlands. Wat heeft de samenwerking met de Chinezen gebracht en hoe wil kersverse topman Roeland van der Woude de Nederlandse markt veroveren?

John van der Ent (Spar) over winkelconcepten voor de eenlingLuister  

Waar andere supermarkten zoveel mogelijk mensen tegelijk willen bedienen, richt de Spar zich met verschillende winkelconcepten juist op de eenling. Topman John van der Ent is te gast in BNR Zakendoen.

Marco Florijn (NVVK) over schuldhulpverleningLuister  

Ondernemers hebben zich in coronatijd minder gemeld voor schuldhulpverlening. Maar dat is allerminst goed nieuws.

Erik Roddenhof (DPG Media) wil los van GoogleLuister  

DPG Media is het grootste mediabedrijf van Nederland en België. De vraag is of het ook groot genoeg is om zichzelf los te koppelen van het advertentie-infuus van Google. Topman Erik Roddenhof is te gast in BNR Zakendoen.

Wouter Vos (EuroParcs) over de grootste wordenLuister  

Met een nieuwe investeringsmaatschappij aan boord én de overname van Droomparken wil EuroParcs de grootste en beste speler Europa worden. Wouter Vos, directeur van de vakantieparkenexploitant, is te gast bij BNR Zakendoen.

Raymond Cloosterman (Rituals) over doorpakken in crisistijdLuister  

Het wellness-merk Rituals bestaat twintig jaar. Mooi moment voor een cadeautje, vond topman en oprichter Raymond Cloosterman en hij zette een Rituals-winkel neer in Amsterdam met een prijskaartje van tien miljoen euro. Cloosterman is te gast in BNR Zakendoen.

Peter Hutten (Van Wijnen) over zijn nieuwe woningfabriekLuister  

Vanaf 2022 rollen er jaarlijks duizenden woningen van de lopende band in de gloednieuwe woningfabriek van Van Wijnen. Zijn deze prefab-woningen de oplossing voor de stikstofproblematiek en woningtekorten?

Stikstof, PFAS en nu Corona: hoeveel crises kan de bouw aan?Luister  

De bouwsector is laat-cyclisch dus de coronacrisis zou daar binnenkort pas zichtbaar moeten worden. Voorzitter van de Aannemersfederatie, Riek Siertsema, sluit echter niet uit dat de corona-klap misschien wel volledig wegblijft. In Zakendoen legt ze uit waarom dat zo is!

Kees van der Waaij (Veneca) over catering in coronatijdLuister  

De coronacrisis deelt klap na klap uit aan cateraars. Ze kampen met omzetverlies en duizenden banen staan op de tocht. Krijgen ze extra steun om te overleven? Voorzitter Kees van der Waaij van Veneca, de branchevereniging voor cateringbedrijven, is te gast in BNR Zakendoen.

Godfried Barnasconi (Cordaan) over coronavirus in de verpleeghuizenLuister  

Ondanks het hoge aantal sterfgevallen in de eerste coronagolf, lukt het zorgaanbieder Cordaan nog altijd niet om het virus buiten de deur te houden. Doen verpleeghuizen genoeg? Godfried Barnasconi, voorzitter van de raad van bestuur, is te gast in BNR Zakendoen.

Wouter Mans (Decathlon) over thuis sportenLuister  

De Nederlandse vestigingen van Decathlon bleven open tijdens de eerste coronagolf. Producten voor teamsporten werden niet meer verkocht, maar artikelen voor thuissporten vlogen over de toonbank en moesten uit winkels in lockdown-landen worden gehaald. Commercieel directeur Wouter Mans van Decathlon …

Sieger Dijkstra (VNO-NCW Noord) over de coronaklap in het noordenLuister  

Voor veel ondernemers is de coronacrisis een grote klap in het gezicht, terwijl de ander er juist van profiteert. Hoe groot zijn de verschillen in de regio Noord-Nederland? Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord, is te gast in BNR Zakendoen.

Stijn Deelen (Vereniging Nederlandse Brouwers) over brouwers in zwaar weerLuister  

Heineken moet reorganiseren en ook de andere brouwerijen hebben het zwaar door de coronacrisis. Waar bij de eerste lockdown de brouwers de horecaondernemers nog ondersteunden, wordt dat nu steeds moeilijker. Stijn Deelen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Brouwers is te gast.

Krein Bons (VanHaren) over overname schoenenwinkels in coronatijdLuister  

VanHaren neemt veertig winkels over van het failliete Brantano, onderdeel van modereus FNG. Hoe wil VanHaren-topman Krein Bons de schoenenketen middenin coronatijd levensvatbaar krijgen?

Toine Tax (Doornroosje) over culturele podia zonder subsidieLuister  

Dankzij een eigen businessclub en flinke investeringsrondes zijn subsidies overbodig geworden voor sommige Nijmeegse poppodia. Is dat tijdens de coronacrisis vol te houden? Toine Tax, directeur van poppodium Doornroosje, is te gast in BNR Zakendoen.

Willem van Weede (Vivera) over vleesvervangersLuister  

Vivera heeft voorgoed afscheid genomen van de biefstukken en speklappen en stort zich volledig op de plantaardige vleesvervangers. Hoe wil topman Willem van Weede iedereen aan de groenteburger, vegaschnitzel en sojaworst krijgen?

Henk van den Helder (Hertz Benelux) over de toekomst van autoverhuurLuister  

Geen vakantiegangers en zakenreisjes meer en dus een flinke daling in de autoverhuur. Autoverhuurbedrijf Hertz moest het aantal autos halveren, maar inmiddels is het herstel ingezet, onder andere door het uitbouwen van short lease en verhuur van bestelwagens. Henk van den Helder, directeur van Hertz…

Riemer Rijpkema (CLC-VECTA) wil meer perspectief evenementenLuister  

Als de evenementenbranche niet snel meer perspectief krijgt, dan kunnen we ook in de eerste helft van 2021 evenementen grotendeels vergeten. Daarvoor waarschuwt Riemer Rijpkema, directeur van evenementenbranchevereniging CLC-VECTA. Wat er nodig is om de sector in de lucht te houden, hoor je in BNR Z…

Walter Seib (HMSHost International) over vliegveldhoreca tijdens coronaLuister  

HMSHost International is wereldwijde marktleider van vliegveldhoreca en exploiteert ook stationshoreca in Nederland. Het bedrijf kreeg enorme klappen dit jaar. Hoe gaan ze om met de crisis? Wat zijn de lessen die ze hebben geleerd? Topman Walter Seib is te gast in BNR Zakendoen.

Rob Klifman (Bouwmaat) over de omzetstijging door coronaLuister  

Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis werden de bouwmarkten massaal leeggetrokken. Maar hoe was dat bij Bouwmaat, de groothandel in bouwmaterialen? Rob Klifman, algemeen directeur van Bouwmaat, is te gast in BNR Zakendoen.

Bart Schmeink (Groningen Airport Eelde) zoekt dringend geldLuister  

Ondanks een nieuw investeringsfonds lukt het Groningen Airport Eelde maar niet om vluchten van de grond te krijgen. En dus moet de overheid dringend met miljoenen euros op tafel komen om de noodlijdende luchthaven te redden. Directeur van Bart Schmeink is te gast in BNR Zakendoen.

Michiel Langezaal (Fastned) over een omzetstijging van 54%Luister  

Fastned zag de omzet in het derde kwartaal van dit jaar met maar liefst 54% stijgen. Zet deze groei door of gooit de tweede lockdown roet in het eten?

Arjan Kers (TUI) over kleurcodes en perspectiefLuister  

Na een belabberd vakantieseizoen hoopte de reisbranche nu een inhaalslag te kunnen maken. Maar met zoveel landen op code oranje zit nazomeren op een zonnige bestemming er niet in. Te gast is Arjan Kers, topman van TUI Nederland. Volgens hem heeft de branche dringend behoefte aan meer perspectief.

Dirk Aldenzee (Boon Edam) over een abonnement op de draaideurLuister  

Iedere crisis levert Boon Edam nieuwe kansen op. Na 11 september kwamen de veiligheidspoortjes, nu moeten besmettingen worden voorkomen. Wat zijn de nieuwste snufjes? En: hoe ga je als draaideurmaker over op een abonnementsmodel? Te gast is topman Dirk Aldenzee.

Ed van de Weerd (Kruidvat) over coronazorgenLuister  

Drogisterijketen Kruidvat bestaat 45 jaar, en viert dat met het begin van een nieuwe formule. De winkel in Roermond is de eerste die een make-over heeft gekregen. Tegelijkertijd kijkt topman Ed van de Weerd met zorgen naar de coronamaatregelen en de mondkapjesdiscussie.

Jurriën Koops (ABU) over thuiszittende flexwerkersLuister  

De werkloosheid loopt op en vooral uitzendkrachten zijn tot nu toe de dupe van de coronacrisis. Wat gebeurt er met al die flexwerkers die thuis op de bank zitten? Te gast is Jurriën Koops, de voorzitter van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

Winnie Sorgdrager (NVBF) over bioscoopbezoek in coronatijdLuister  

Uitgestelde blockbusters en lege bioscoopzalen: het ziet er somber uit voor de bioscopen. Dreigt het bioscoopbezoek definitief uit te sterven door corona? Te gast is Winnie Sorgdrager, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Geert van Itallie (Paradiso) over verplicht zitten tijdens een concertLuister  

Middenin een reorganisatie startte Geert van Itallie als directeur van poptempel Paradiso. Hoe kijkt hij terug op zijn eerste stormachtige weken? Vandaag is hij te gast in BNR Zakendoen.

Rob Hermans (Fletcher Hotels) over recordomzetLuister  

Terwijl de horeca de ene na de andere maatregel moet slikken, boekte Fletcher Hotels deze zomer een recordomzet. Ook maakt de keten zich gewoon op voor nieuwe overnames. Directeur Rob Hermans is te gast in BNR Zakendoen.

Bart Jan Koopman (Evofenedex) stelt verwachting nog lager bijLuister  

Nederlandse exporteurs hadden al lage verwachtingen van het herstel na de coronacrisis, maar de realiteit stemt nog somberder. Bart Jan Koopman, directeur van ondernemersvereniging Evofenedex, is te gast in BNR Zakendoen.

Frank van Blokland (IVBN) over vastgoed in lastige tijdenLuister  

Hotels worden afgewaardeerd, kantoren staan grotendeels leeg en winkels gaan failliet. Het zijn ook voor institutionele beleggers in vastgoed bijzonder lastige tijden. Frank van Blokland, directeur van de IVBN - de belangenbehartiger voor institutionele vastgoedbeleggers - is te gast in BNR Zakendoe…

Taco Dibbits (Rijksmuseum) over aangescherpte coronamaatregelenLuister  

Samen met honderden toeristen dringen voor de Nachtwacht: dat klinkt als een scenario uit een ver verleden. Nu zijn ook nog eens de coronamaatregelen verder aangescherpt. Hoe lang kan het Rijksmuseum onder deze omstandigheden overeind blijven? Te gast is hoofddirecteur Taco Dibbits.

Oscar de Bok (DHL) over logistieke operatie die coronavaccin heetLuister  

Als er straks een vaccin of medicijn tegen corona is, dan staan we voor een grote wereldwijde logistieke operatie. Hoe komen de geneesmiddelen zo snel mogelijk op de juiste plekken? Oscar de Bok, topman van DHL Supply Chain, praat daarover met overheden en farmaceuten. Hij is te gast in BNR Zakendoe…

Gerben Edelijn (Thales) over grootste orderLuister  

Het is een goed jaar voor Thales. Het technologiebedrijf tekende voor een grote Britse marine-order en staat op het punt om de grootste order zijn geschiedenis te tekenen. Samen met Damen Shipyards gaat Thales vier fregatten voor de Duitse marine bouwen. Hoe verhoudt Thales zich tot een wereld met g…

Thierry Vanlancker (AkzoNobel) over onverwachts snel herstelLuister  

Verfproducent AkzoNobel doet het verrassend goed. De omzet zit weer helemaal op het niveau van voor de coronacrisis. Zet het herstel zich door? Thierry Vanlancker, topman van AkzoNobel is te gast in BNR Zakendoen.

Otto Ambagtsheer (Via Outlets) over huurkortingenLuister  

Wie winkelt in Batavia Stad, spekt de pensioenpot van de ambtenaren. Sinds kort is pensioenuitvoerder APG met VIA Outlets volledig eigenaar van elf outlets in negen Europese landen. Otto Ambagtsheer, topman van VIA Outlets is te gast in BNR Zakendoen.

Geert van de Laar (Facilicom) over thuiswerken en de Week van het WerkgelukLuister  

Facilicom Group had begin dit jaar een ambitieuze winstdoelstelling. Nu is de facilitair dienstverlener al blij dat ze zwarte cijfers schrijft. Topman Geert van de Laar is te gast in BNR Zakendoen.

Marcel de Nooijer van Transavia over tweede golfLuister  

Het aantal besmettingen loopt wereldwijd op en dat betekent dat er weer meer vliegtuigen aan de grond blijven. Kan Transavia een tweede golf aan? De luchtvaartmaatschappij probeert op verschillende manieren de kas aan te vullen om niet volledig afhankelijk te zijn van staatssteun. Topman Marcel de N…

Karlijn L'Ortye (NCD) over eenheidsworst in boardroomsLuister  

De Nederlandse boardrooms mogen wel wat diverser. De Nederlandse vereniging voor commissarissen en directeuren heeft met nieuwe directeur Karlijn L'Ortye zelf alvast een stap in de goede richting gezet. Ze is vandaag te gast in Zakendoen.

Yoram Knoop (ForFarmers)Luister  

Dat de Nederlandse veestapel moet krimpen is niet alleen voor de boeren slecht nieuws. Veevoederbedrijf ForFarmers gaat gedwongen op overnamepad en kijkt daarbij ook over de Europese grens. Algemeen directeur Yoram Knoop is te gast in BNR Zakendoen.

Sijmen de Vries (Pharming) over het coronamedicijnLuister  

Verschillende partijen zoeken koortsachtig naar een medicijn tegen het coronavirus. Biotechbedrijf Pharming hoopt het winnende lot in handen te hebben. Topman Sijmen de Vries komt in BNR Zakendoen vertellen hoe het met het onderzoek gaat.

Deltacommissaris Peter Glas over klimaatuitdagingenLuister  

Extreme hitte, flinke hoosbuien en een zeespiegel die sneller stijgt dan verwacht. Hoe beschermen we ons land tegen het water en voorkomen we tegelijkertijd tekorten? Te gast is deltacommissaris Peter Glas.

Aleid Wolfsen (Autoriteit Persoonsgegevens) over corona en BrexitLuister  

Met de coronacrisis en een nadere Brexit beleeft de Autoriteit Persoonsgegevens drukke dagen. En ze hadden al te weinig personeel. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens is te gast in BNR Zakendoen.

Han ten Broeke (Bovag) over de CoronameterLuister  

Een kwart van de Bovag-leden voert door de coronacrisis veranderingen door in de bedrijfsvoering, blijkt uit de nieuwe Bovag Coronameter. Bovag-voorzitter Han ten Broeke is te gast.

Eric van Schagen (VNO-NCW Brabant Zeeland) en Audrey Keukens (VNO-NCW West) over PrinsjesdagLuister  

Zakendoen staat vandaag in het teken van Prinsjesdag. Regiovoorzitters Eric van Schagen van VNO-NCW Brabant Zeeland en Audrey Keukens van VNO-NCW West zijn te gast om te praten over de verwachtingen van ondernemers in hun regio.

Felix Tenniglo (Independer) over de uitbreiding naar BelgiëLuister  

Nu Independer onder de vleugels van DPG Media opereert, is het tijd voor serieuze stappen op de Belgische markt. Hoe de vergelijkingssite dat aan gaat pakken, vragen we aan de nieuwe topman van Independer: Felix Tenniglo. Hij is vandaag te gast in BNR Zakendoen.

John Kruijssen (Beter Bed) over vooruitdenken in crisistijdLuister  

Waar veel bedrijven door de coronacrisis in de problemen kwamen, ziet Beter Bed de omzet juist groeien.

David Knibbe (NN Group) over activistische aandeelhouderLuister  

De coronacrisis en een activistische aandeelhouder die strategische veranderingen in het bedrijf eist. David Knibbe had zich ongetwijfeld een rustiger eerste jaar als bestuursvoorzitter van NN Group voorgesteld. Hij is vandaag te gast.

Nicolas Bartholomeeusen (AB InBev) over terugvloeiend bierLuister  

Toen de horeca dichtging, vloeide het bier met hectoliters tegelijk terug naar de brouwerijen. Maar in de supermarkten waren de blikjes en kratten met gerstenat juist niet aan te slepen. Nicolas Bartholomeeusen is country director Nederland bij AB InBev en vertelt hoe hij de bierbrouwer logistiek ui…

Willem Sijthoff (Sijthoff Media) is op het overnamepadLuister  

Met zijn bedrijf Sijthoff Media is Willem Sijthoff een van de belangrijkste investeerders in de media-en internetsector. Zo is hij eigenaar van onder andere Adformatie, Kidsweek, Catawiki en Xite. En nu komt er nog een bedrijf bij: welk bedrijf dát is, hoor je morgen vanaf 12.00 uur.

Roger Claessens (Marel) over de vleesindustrieLuister  

Ondanks de coronaschandalen in de vleesindustrie zijn het gouden tijden voor Marel. Hoe kan de IJslandse slachtmachinefabrikant toekomstige brandhaarden helpen voorkomen? Te gast is Roger Claessens, directeur van de pluimveetak.

Marco Roeleveld (Alfen) over internationale groeiLuister  

Alfen maakt laadpalen, energiesystemen, transformatorhuisjes en is één van de best presenterende bedrijven op de beurs. Hoe stoomt topman Marco Roeleveld het bedrijf klaar voor internationale groei?

Mark Heine (Fugro) over lastige olie- en gasmarktLuister  

Zijn bedrijf worstelt met een zware schuld, zag een herfinanciering de mist in gaan en opereert in een bijzonder lastige olie- en gasmarkt. Genoeg om over te praten, met topman Mark Heine van Fugro. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Aernout van der Bend (NGInfra) over Nederlandse infrastructuurLuister  

De Nederlandse infrastructuur wordt in kwaliteit alleen door Singapore voorbijgestreefd. Hoe houden we ook in de toekomst die infrastructuur op peil? Aernout van der Bend, directeur van kennisplatform NGInfra is te gast in BNR Zakendoen.

Dick Benschop (Schiphol) over malaise in de luchtvaartLuister  

Schiphol presenteerde afgelopen week dieprode cijfers. De banen van honderden medewerkers van de luchthaven staan op de tocht. Topman Dick Benschop is te gast in BNR Zakendoen om uit de doeken te doen hoe hij het rode bankboekje van zijn bedrijf weer zwart gaat kleuren.

Ruben Wegman (Nedap) ziet kansen in ChinaLuister  

Tot nu toe heeft Nedap nog weinig last van de coronapandemie. Komt het technologiebedrijf uit Groenlo net zo makkelijk de rest van de crisis door? Topman Ruben Wegman is te gast.

Arthur van der Wal (Syntrus Achmea) over klappen door coronaLuister  

Ook op de vastgoedmarkt vallen rake klappen door de coronacrisis. Directievoorzitter Arthur van der Wal van Syntrus Achmea denkt dat zijn bedrijf die wel kan hebben, want het leunt ook stevig op hypotheken en die gaan juist als warme broodjes over de toonbank. Van der Wal is te gast in BNR Zakendoen…

Topman Albert Arp werkt met Jaarbeurs naar 2030 toeLuister  

Het is een rampzalig jaar voor beurzen en evenementen. Albert Arp, topman van de Jaarbeurs, verwacht pas in 2023 weer op volle sterkte te draaien. Hoe komt de Jaarbeurs er bovenop?

Pieter Zwart (Coolblue) gaat DuitsLuister  

Coronacrisis of niet, Coolblue slaat zijn vleugels uit naar Duitsland. Maar wat is het geheime wapen waarmee ze de Duitse markt gaan veroveren? Oprichter Pieter Zwart is te gast in BNR Zakendoen.

Cindy van der Velde (VEH) over scheurtjes woningmarktLuister  

De huizenprijzen schoten in juli omhoog, maar de eerste scheurtjes in de woningmarkt zijn al zichtbaar. Durft Vereniging Eigen Huis (VEH) zich aan een voorspelling te wagen? Directeur Cindy van der Velde is te gast in BNR Zakendoen.

Tom van den Brink (Second Home Expo) over vakantiehuisjesLuister  

Vakantiehuisjes worden duurder, nu iedereen op vakantie gaat in Nederland. Dat hebben ook beleggers ontdekt, want de markt voor vakantievastgoed is booming. Te gast is Tom van den Brink, organisator van de Second Home Expo.

Ruben Brouwer (Mojo) over de klap van coronaLuister  

Aankomend weekend had Lowlands moeten plaatsvinden, maar organisator Mojo zette al maanden geleden een streep door het razend populaire muziekfestival, dat in februari binnen vier uur uitverkocht was. Mojo-directeur Ruben Brouwer is te gast in BNR Zakendoen.

Louise Fresco (Wageningen Universiteit) over de toekomst van de agrarische sectorLuister  

Er is diepe verdeeldheid over de toekomst van de boerensector. Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit, pleit daarom voor een hele nieuwe agrarische structuur.

Menno Bom (Infoplaza) over het weer als big businessLuister  

Infoplaza heeft vorige week Weeronline overgenomen en is daarmee naar eigen zeggen het grootste weerplatform van de Benelux. Want het weer is big business. Niet alleen omdat wij steeds zitten te kijken of er een bui op de barbecue af komt, maar ook omdat steeds meer bedrijven goede weerinformatie no…

Hans van der Ploeg (VBO) over het krappe woningaanbodLuister  

Nederland kampt met een groot woningtekort, dat komende jaren nog verder oploopt. Maatregelen zoals de zelfbewoningsplicht worden ingezet om het probleem op te lossen. Symptoonbestrijding, vindt Hans van der Ploeg, directeur van VBO, de branchevereniging van makelaars en taxateurs. Hij is te gast in…

Online veilinghuis Catawiki spint garen bij coronacrisisLuister  

Waar alle fysieke veilinghuizen dicht moesten tijdens de coronacrisis, is het online veilinghuis Catawiki dat garen spint bij de crisis. In 2020 zag het Nederlandse bedrijf een groei van zestig procent. Frederik de Beer, commercieel directeur, merkte dat Catawiki voor de crisis al lockdownbestendig …

Janko van der Baan (Scania) over gesloten fabrieken en massaontslagenLuister  

Het coronavirus raakt truckbouwer Scania hard. Fabrieken moesten sluiten en duizenden banen staan op de tocht. Toch rollen er op de belangrijkste productielocatie in Zwolle weer volop trucks van de band. Te gast is Janko van der Baan, topman bij Scania Benelux.

Michiel Witteveen (Mirage Retail Group) over openen nieuwe Blokker-winkelsLuister  

Hij is coronamoe, maar over een tweede golf maakt Michiel Witteveen zich voorlopig nog helemaal geen zorgen. Dat overleven zijn winkels (Blokker, Intertoys en Big Bazaar) wel. Michiel Witteveen, bestuursvoorzitter bij Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder meer Blokker en Intertoys, is te …

Saskia Kluit (Fietsersbond) over e-bikes en racefietsenLuister  

Racefietsen en e-bikes zijn door corona populairder dan ooit. De brancheorganisatie kan de vraag bijna niet aan. De Fietsersbond juicht de aankoop door de consument toe, maar pleit ook voor meer overheidsinvesteringen. Te gast is scheidend directeur van de Fietsersbond Saskia Kluit.

Frank Oostdam (ANVR) over coronazomerLuister  

Lekker weg in eigen land. Best leuk! Tenzij je vakanties in het buitenland verkoopt. Hoe slecht staat de reisbranche ervoor na de coronazomer van 2020? Frank Oostdam, directeur van reiskoepel ANVR, is te gast in BNR Zakendoen