Podcast Zoeker

Zakendoen | BNR

Zakendoen | BNR

Zakelijk  |  197 afleveringen

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl

Koos van Essen (Koninklijke Nederlandse Slagers) over de stijgende vleesconsumptieLuister  

Terwijl het aantal slagers al jaren daalt, stijgt de vleesconsumptie de laatste paar jaar. Profiteren de slagers daar ook van? Voorzitter Koos van Essen van de Koninklijke Nederlandse Slagers is te gast in BNR Zakendoen.

René Jansen (Kansspelautoriteit) over de introductie van online gokkenLuister  

Vanaf 1 oktober is online gokken in Nederland legaal, maar heeft de toezichthouder genoeg middelen om op te treden tegen cowboys op de markt? Bestuursvoorzitter René Jansen is te gast in BNR Zakendoen.

Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) over bouwen, bouwen, bouwenLuister  

De bouw krijgt veel voor haar kiezen: inflatie, stikstof en de energietransitie zijn maar een greep. Hoe zorgt Bouwend Nederland ervoor dat het motto bouwen, bouwen, bouwen écht gestalte krijgt? Te gast in BNR Zakendoen: Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Mark Giethoorn (Center Parcs) over vakantie in eigen landLuister  

De vakantie in eigen land raakte de afgelopen anderhalf jaar in opmars. Toch werd ook Center Parcs financieel hard geraakt door de coronacrisis. Te gast: Mark Giethoorn, directeur van Center Parcs Nederland.

Topman Charly Zwemstra (Main Capital) over de jacht op overnamesLuister  

Investeringsmaatschappij Main Capital Partners haalde 1,2 miljard euro op met nieuwe investeringsronde. Nu struint het bedrijf de softwaremarkt af op zoek naar nieuwe overnameprooien. Topman Charly Zwemstra is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Steven van Wijk (Fairtrade Original) over de hoge internationale transportprijzenLuister  

Mensen gingen uitgebreider koken, dus profiteerde Fairtrade Original van de lockdowns. Nu die voorbij zijn, heeft het voedingsmiddelenbedrijf veel last van hoge transportprijzen. Topman Steven van Wijk is te gast in BNR Zakendoen.

Pieter Elbers (KLM) over het terugbetalen van staatssteunLuister  

KLM draait al zes kwartalen verlies en is technisch failliet. De overheid praat met de Europese Commissie om toestemming te krijgen voor meer steun. Hoe lang gaat het duren voordat KLM de steun terug kan betalen? Te gast in BNR Zakendoen: Pieter Elbers, topman van KLM.

Paul Koster (VEB) over zijn vertrek als directeurLuister  

Na een verleden bij de AFM en als toezichthouder in Dubai, behartigde hij de afgelopen jaren de belangen van de Nederlandse en de Europese belegger. Deze maand gaat hij met pensioen. Paul Koster, vertrekkend directeur van de VEB, is te gast in BNR Zakendoen.

Hans van der Wind (Yala) over ondernemen en campagnedonatiesLuister  

Hij kwam vorig jaar vooral in het nieuws vanwege zijn megadonatie aan het CDA, maar is al twintig jaar betrokken bij diverse ondernemingen. Te gast in BNR Zakendoen: Hans van der Wind, ex-topman van Van Dijk Educatie en hoofd fondsenwerving bij het CDA

Enno Wiertsema (Adfiz) over de roep om financiële transparantieLuister  

Er zijn nog teveel werknemers die in ernstige financiële problemen verkeren. Financieel adviseurs staan te trappelen om dit probleem op te lossen en zo de arbeidsproductiviteit te vergroten. Adfiz directeur Enno Wiertsema is te gast in BNR Zakendoen.

Hans Hummelink van Speelgoedgroothandel Otto Simon over de uitbreiding naar huishoudartikelenLuister  

Met de overname van Marskramer heeft speelgoedimporteur en -groothandel Otto Simon het aanbod uitgebreid met huishoudartikelen. Heeft het bedrijf hiermee een succesformule te pakken? Hans Hummelink, verkoopdirecteur van Otto Simon is te gast in BNR Zakendoen.

Roel Veltmeijer (Veltmeijer Group) over de kansen die winkelleegstand biedtLuister  

In de crisis hield arcadehal-exploitant Veltmeijer Groep net genoeg in kas om toe te slaan in binnensteden met winkelleegstand. Topman Roel Veltmeijer is te gast in BNR Zakendoen, vanaf de Brightland Campus in Heerlen.

Topman Peter Appel (Simon Loos) over stijgende brandstofprijzen en tekort aan personeelLuister  

Net na de fusie met Peter Appel loopt transportbedrijf Simon Loos al tegen flinke uitdagingen aan: hoe gaat het om met de stijgende brandstofprijzen en het enorme tekort aan personeel? Topman Peter Appel is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Stijn Schoonderwoerd (Nationale Opera & Ballet) over de terugkeer van de volle zalenLuister  

De zalen mogen weer vol, maar het publiek heeft nog zijn twijfels. Hoe kun je de bezoekers overtuigen? Stijn Schoonderwoerd, algemeen directeur van de Nationale Opera & Ballet, is te gast in BNR Zakendoen.

Menno Snel (NOGEPA) over fossiele aardgassenLuister  

Volgens brancheorganisatie NOGEPA is het gebruik van fossiele aardgassen voor Nederland noodzakelijk om de klimaatdoelen van 2050 te kunnen halen.

Marco Eikelenboom (Sappi) over prijsstijgingen grondstoffenLuister  

Vanwege langlopende contracten kunnen papierproducenten de enorme prijsstijgingen in grondstoffen, energie en transport niet doorrekenen naar klanten. Hoe lang is dat nog vol te houden? Te gast is Marco Eikelenboom, topman van papierproducent Sappi Europe.

Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester) over ruimtelijke inrichtingLuister  

De energietransitie, het woningtekort, een veranderend klimaat en verduurzaming van de landbouw... Als het aankomt op de ruimtelijke inrichting van Nederland, moet er met heel wat zaken rekening gehouden worden. Francesco Veenstra, de nieuwe Rijksbouwmeester sinds 1 september, is te gast in BNR Zake…

Theo Henrar (FME) over de hindernissen voor de energietransitieLuister  

De Nederlandse industrie is blij met de klimaatmiljarden van het demissionaire kabinet, maar heeft nog veel kanttekeningen. Grote personeelstekorten maken het moeilijk om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Voorzitter Theo Henrar van werkgeversorganisatie FME is te gast in BNR Zakendoen.

Regiovoorzitters Marcel Hielkema en Giel Braun (VNO-NCW) over PrinsjesdagLuister  

Het demissionair kabinet presenteert vandaag zijn begrotingsplannen. Hoe kijken ondernemers uit de regio tegen de Prinsjesdagplannen aan? Regionale VNO-NCW voorzitters Marcel Hielkema en Giel Braun zijn te gast in BNR Zakendoen.

Steven Dondorp (Northwave) over cyberaanvallenLuister  

Cyberaanvallen met ransomware nemen steeds grotere proporties aan, maar de overgrote meerderheid wordt niet herkend door de veiligheidsdiensten. Steven Dondorp, algemeen directeur van cyberveiligheidsbedrijf Northwave, is te gast in BNR Zakendoen.

Eric Uijen (PME) over fossielvrij investerenLuister  

PME heeft deze zomer al zijn belangen in fossiele energie verkocht. Waar wil het pensioenfonds voor metaal en elektro het vrijgekomen kapitaal in gaan investeren? Topman Eric Uijen is te gast in BNR Zakendoen.

Elisabeth Post (Transport en Logistiek Nederland) over het gebrek aan investeringenLuister  

Een gebrek aan investeringen heeft voor de eerste breuklijnen in de logistieke sector gezorgd. Hoe voorkom je dat de infrastructuur als een kaartenhuis instort? Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, is te gast in BNR Zakendoen.

Tjerk Koopmans (Erkende Verhuizers) over de impact van de corona- en de wooncrisisLuister  

Verhuisbedrijven zagen grote projecten stilvallen toen de coronacrisis uitbrak. En welke impact heeft de huidige wooncrisis op deze branche? Vicevoorzitter Tjerk Koopmans van de Organisatie voor Erkende Verhuizers is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Dick Weiffenbach (Netbeheer Nederland) over de energietransitieLuister  

Om het Nederlandse stroomnet klaar te maken voor de energietransitie zijn er de komende jaren miljarden euros nodig. Hoe willen netbeheerders dat gefinancierd gaan krijgen? Directeur Dick Weiffenbach van Netbeheer Nederland is te gast in BNR Zakendoen.

Ingrid Thijssen (VNO-NCW) over de nieuwe koers van VNO-NCWLuister  

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is onder leiding van zijn nieuwe voorzitter een nieuwe koers ingeslagen. Oude taboes zijn nu geen taboe meer. Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, is te gast in BNR Zakendoen.

Tisha van Lammeren (T-Mobile) over overnamedeal en de uitrol van glasvezelLuister  

Deze week was T-Mobile Nederland lijdend voorwerp in de grootste telecomdeal in de Nederlandse geschiedenis, met een verkoopbedrag van 5,1 miljard euro. Commercieel directeur Tisha van Lammeren is te gast in BNR Zakendoen.

Peter Berdowski (Boskalis) over klimaatveranderingLuister  

Met een orderboek van 5.5 miljard euro komt Boskalis optimistisch de coronacrisis uit. Het bedrijf zet vol in op klimaatverandering. Wanneer kan de baggeraar afscheid nemen van olie en gas? Topman Peter Berdowski is te gast in BNR Zakendoen.

Jeanine Lemmens (topvrouw Kidsfoundation) over fusie met PartouLuister  

Net na de afronding van een fusie kregen kinderopvangorganisaties Kidsfoundation en Partou te maken met een toeslagenaffaire, gedwongen sluitingen en personeelsstakingen. Topvrouw Jeanine Lemmens is te gast in BNR Zakendoen.

Oprichter Mai Spijkers (Uitgeverij Prometheus) over papiertekortLuister  

Door de flinke toename in online bestellingen is er een papiertekort. En dat treft mogelijk ook uitgeverijen van boeken. Hoe gaan zij daarmee om? Oprichter en eigenaar Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus is te gast in BNR Zakendoen.

Karl Dittrich (Open Universiteit) over onderwijs op afstandLuister  

Terwijl veel studenten op universiteiten en hogescholen lijden onder de coronacrisis, kiezen sommige mensen bewust voor onderwijs op afstand. Hoe pakt dat uit? Te gast: Karl Dittrich, interim-voorzitter van de Open Universiteit.

Job van der Voort (Remote) over flexibel werkenLuister  

Twee jaar geleden startte Job van der Voort zijn bedrijf Remote om het aannemen van personeel uit het buitenland eenvoudiger te maken. Deze zomer bleek het HR-bedrijf zonder kantoor een miljard dollar waard. Topman Van der Voort is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Jeroen van Glabbeek van tech-bedrijf CM.com zag zijn omzet en aantal werknemers verdubbelenLuister  

Het Bredase tech-bedrijf CM.com, dat betalingen en berichtendiensten voor bedrijven verzorgd, zag afgelopen jaar zijn omzet én aantal werknemers verdubbelen. Topman Jeroen van Glabbeek is te gast in BNR Zakendoen.

Voorzitter Petra de Boevere van de Koninklijke Slijtersunie over de nieuwe alcoholwetLuister  

De slijtersbranche is volop in beweging. Ondernemers moeten scherp blijven door de nieuwe alcoholwet en de opmars van alcoholvrije drank. Voorzitter Petra de Boevere van de Koninklijke Slijtersunie is te gast in BNR Zakendoen.

De Duurzame Ambities van GasunieLuister  

Gasunie heeft grote duurzame ambities. Het staatsbedrijf investeert de komende jaren miljarden in groen gas, waterstof en windparken op zee. Topman Han Fennema is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Peter Desmet van SolarClarity over de duurzaamheid van zonnepanelenLuister  

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen nou écht? En hoe zit het met de werkomstandigheden in China, waar het gros van de Nederlandse zonnepanelen vandaan komt? Topman Peter Desmet van Solarclarity Group is te gast in BNR Zakendoen.

Jan Albers (TenCate) over het afstoten van divisiesLuister  

Toen Koninklijke TenCate in 2015 van de beurs ging, was het nog een miljardenbedrijf met vijf divisies. Sinds deze maand zijn er nog maar één divisie en 300 miljoen euro omzet over. Topman Jan Albers is te gast in BNR Zakendoen.

Loek Radix van chemisch industrieterrein Chemelot wil in 2050 klimaatneutraal zijnLuister  

Chemisch industrieterrein Chemelot is een van de grootste uitstoters van Nederland, toch wil het in 2050 klimaatneutraal zijn. Hoe wil het Zuid-Limburgse complex dat gaan bereiken? Topman Loek Radix is te gast in BNR Zakendoen.

Titia Siertsema van branchevereniging NVTB over de tekorten in de bouwLuister  

De wereld kampt met enorme tekorten aan bouwmaterialen. Hoe gaan de Nederlandse leveranciers daarmee om? Voorzitter Titia Siertsema van branchevereniging NVTB is te gast in BNR Zakendoen.

Topvrouw Elise Vanaudenhove (Bristol) over de perikelen van het familiebedrijfLuister  

Al vóór de coronacrisis had schoenenketen Bristol moeite om het hoofd boven water te houden. Met steun van de familie houdt het bedrijf nog steeds stand. Directeur Elise Vanaudenhove is te gast in BNR Zakendoen.

Sander de Groot (Sdu) over een onverwachte bestsellerLuister  

SDU staat vooral bekend als uitgever van overheidsteksten en juridische literatuur, maar had deze zomer met het gele boekje opeens een bestseller in handen. Topman Sander de Groot is te gast in BNR Zakendoen.

Cas König (Groningen Seaports) over het grootste groene waterstofproject van EuropaLuister  

Groningen Seaports is het grootste groene waterstofproject van Europa begonnen. En: volgens Nieuwsuur is er in de handel in grond voor het Google-datacentrum in Groningen sprake geweest van vriendjespolitiek. Cas König, algemeen directeur van Groningen Seaports is te gast in BNR Zakendoen.

Ed Nijpels is te gast om te praten over de voortgang van het KlimaatakkoordLuister  

Om een beetje in de gaten te houden of bij de uitvoering van het Klimaatakkoord iedereen netjes zijn werk doet, is er sinds een paar jaar een Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Voorzitter Ed Nijpels is te gast in BNR Zakendoen.

Henk Markerink (Johan Cruijff Arena) kijkt terug op 25 jaar als directeur.Luister  

Al sinds de opening staat hij aan het roer van Johan Cruijff ArenA. Hoe kijkt de vertrekkend directeur terug op zijn 25 jaar bij het grootste stadion van Nederland? Henk Markerink is te gast in BNR Zakendoen.

Annemieke Nijhof (Deltares) over extreme weersomstandighedenLuister  

We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden en het wordt steeds moeilijker om ons daar op voor te bereiden. Annemieke Nijhof, topvrouw van onderzoeksinstituut Deltares is te gast in BNR Zakendoen.

Marco van Kalleveen (DKV Mobility) over verduurzaming van vervoerLuister  

De Duitse multinational DKV Mobility levert tankpassen, tolkastjes en andere mobiliteitsservices aan ruim 200.000 klanten. Onder de nieuwe Nederlandse CEO is het bedrijf aan het overnemen geslagen, en investeert het volop in duurzaam vervoer. Topman Marco van Kalleveen is te gast in BNR Zakendoen.

Boardroompanel over celstraf in China voor Canadese zakenmanLuister  

Een Canadese zakenman wordt in China veroordeeld tot elf jaar celtraf. En wat kun je als bestuur met het IPCC-klimaatrapport? Dat en meer bespreken we in het Boardroompanel van BNR Zakendoen.

Allan Hardenberg (Alda) over de festivalzomerLuister  

De evenementenbranche verkeert tussen hoop en vrees: mogen festivalterreinen dit najaar weer helemaal volstromen of houdt het kabinet de voet op de rem? Allan Hardenberg, directeur en mede-oprichter van festivalorganisator Alda, is te gast in BNR Zakendoen.

Allan Hardenberg van festivalorganisator Alda is te gast over de hoop op festivals in het najaarLuister  

De evenementenbranche verkeert tussen hoop en vrees: mogen festivalterreinen dit najaar weer helemaal volstromen of houdt het kabinet de voet op de rem? Allan Hardenberg, directeur en mede-oprichter van festivalorganisator Alda, is te gast in BNR Zakendoen.

Tom Peeters (Crisp) over de groei van online supermarktenLuister  

De coronacrisis zorgde voor een explosieve groei van online supermarkten. Is dat succes blijvend nu de pandemie op zijn retour is? Te gast is Tom Peeters, mede-oprichter en algemeen directeur van online supermarkt Crisp.

Auke Bijnsdorp van Top of Minds over de minder loyale werknemers in coronatijdLuister  

Door de coronacrisis is de werknemer minder loyaal geworden. Hoe hoog is de nood bij werkgevers? Auke Bijnsdorp, algemeen directeur van arbeidsbemiddelaar Top of Minds is te gast in BNR Zakendoen.

Ronald van Schijndel van Webhelp over het opzetten van GGD-informatielijnenLuister  

Toen de coronacrisis uitbrak moest Webhelp snel schakelen om aan een een enorme vraag naar GGD-informatielijnen te voldoen. Kan het klantenservicebedrijf ook na de pandemie blijven groeien? Topman Ronald van Schijndel is te gast in BNR Zakendoen.

Jacques Hoendervangers (Pathé) over streamingsdienstenLuister  

Pathé verloor vorig jaar in Nederland meer dan de helft van haar bezoekers. Tegelijkertijd kijken filmdistributeurs steeds vaker naar streamingdiensten in plaats van bioscopen. Hoe hou je als marktleider in bioscopen het hoofd boven water? Topman Jacques Hoendervangers is te gast in BNR Zakendoen.

Eric Wildschut, financieel directeur van aluminiumproducent Aldel, over oneerlijke concurrentieLuister  

Aluminiumproducent Aldel gebruikt ongeveer zoveel elektriciteit als de hele stad Groningen. De uitstootkosten van al die energie gaan omhoog als de overheid niet bijspringt, en volgens het bedrijf leidt dat tot oneerlijke concurrentie met wereldwijde producenten. Financieel directeur Eric Wildschut …

Eddy Hillebrand, voorzitter van Romazo, branchevereniging van specialisten in zonwering, over het tekort aan materialenLuister  

Rolluiken, markiezen en luxaflex zijn bijzonder in trek in coronatijd, maar ook zonweringbedrijven hebben te maken met een tekort aan materialen. Hoe gaan zij daarmee om? Voorzitter Eddy Hillebrand van branchevereniging Romazo is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Rotterdam The Hague Airport over de toekomst van de luchtvaartLuister  

Vorig jaar lag het verkeer op Rotterdam The Hague Airport dankzij de coronapandemie nog even helemaal stil. Hoe gaat het vliegveld vanaf deze zomer weer inzetten op herstel? Topman Ron Louwerse is te gast in BNR Zakendoen.

Mikel Pouw van Nice 2 Meat over schaarste en verduurzaming op de vleesmarktLuister  

Door de heropening van de horeca nam de vraag naar vleesproducten weer flink toe, met schaarste en prijsstijgingen tot gevolg. Hoe ga je daar als vleesbedrijf mee om? Mikel Pouw, directeur van Nice To Meat, is te gast in BNR Zakendoen.

Arjen Kropman van tijdschriftenuitgever F&L Media over groeien in een krimpmarktLuister  

In 2017 ging het nog failliet, maar sinds een doorstart is tijdschriftenuitgever F&L Media weer aan het groeien. Hoe doet het bedrijf dat, terwijl de markt voor magazines krimpt? Topman Arjen Kropman is te gast in BNR Zakendoen.

Hedy Borreman van de Taxi Centrale Amsterdam over de dreiging van Uber en coronaLuister  

Door de coronacrisis worden er nog niet half zoveel taxiritjes besteld als in 2019. Hoe houdt de Taxi Centrale Amsterdam het hoofd boven water? Topvrouw Hedy Borreman is te gast in BNR Zakendoen.

Dirk-Siert Schoonman (Unie van Waterschappen) over overstromingenLuister  

De recente overstromingen in Limburg tonen de noodzaak van goed waterbeleid. En: waar gaan we in Nederland een miljoen woningen bijbouwen als niet elke plek veilig is? Dirk-Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, is te gast in BNR Zakendoen

Jaco Brussé (Visualfabriq) over het veroveren van Amerika met dataLuister  

Met behulp van een enorme bulk aan data voorspelt de software van Visualfabriq het succes van bijvoorbeeld promotiecampagnes en kortingsacties. 'Het product heeft zichzelf bewezen', zegt directeur Jaco Brussé, en daarom is het nu tijd om met de investering van 100 miljoen zich te richten op de Amer…

Topman van energiebedrijf RWE Generation over het sluiten van kolencentralesLuister  

Om de klimaatdoelen te halen moet RWE alle kolencentrales sluiten en vol inzetten op schone energie. Welke stappen zet de van oorsprong Duitse energiereus? Topman Roger Miesen is te gast in BNR Zakendoen.

Joep Verbunt (Matt Sleeps) over de online verkoop van matrassenLuister  

Ze schudden een paar jaar geleden de markt op: een opvallende hoeveelheid online matrassen start-ups. Nu wordt langzaam duidelijk wie als winnaar overblijft. Hoe word je de grootste in de online verkoop van matrassen? Topman Joep Verbunt van Matt Sleeps is te gast in BNR Zakendoen.

Henk Westerhof (PlantNet International) over de lobby richting de overheidLuister  

Corona en Brexit hebben de export van de plantaardige tuinbouw de afgelopen jaren flink dwars gezeten. Hoe beperkt de nieuwe brancheorganisatie PlantNet International de schade? Voorzitter Henk Westerhof is te gast in BNR Zakendoen.

Henk Schuit (Vereniging van Evenementenmakers) over het terugdraaien van de versoepelingenLuister  

De evenementensector kreeg opnieuw een flink klap toen het kabinet de versoepelingen terugdraaide. Hoe komt de branche hier overheen? Henk Schuit, voorzitter van de Vereniging van Evenementenmakers, is te gast in BNR Zakendoen.

Don van Schaik (Dormio Group) over vakantiehuizen als beleggingsobjectenLuister  

Zijn bedrijf zit in de lift nu vakantiehuizen populaire beleggingsobjecten zijn. Hoe zet hij de groei door in de smalle markt van vakantieparken? Topman Don van Schaik van de Dormio Group is te gast in BNR Zakendoen.

Annerie Ploumen (KNB) over fraude Pels RijckenLuister  

De enorme fraude van Frank Oranje van advocaten- en notariskantoor Pels Rijcken is het notariaat niet in de koude kleren gaan zitten. Zullen de nieuwe ingevoerde maatregelen voldoende zijn om een soortgelijke gebeurtenis te voorkomen? Te gast is Annerie Ploumen, voorzitter van de Koninklijke Notari…

Hans Timmers (NWEA) over vertragingen windparkenLuister  

Windparken stuiten vaak op verzet van omwonenden en dreigen forse vertragingen op te lopen. Hoe halen we dan de klimaatdoelen? Te gast is Hans Timmers, voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie.

Tijs Pellemans (Calcasa) over het taxeren van woningen op afstandLuister  

Het taxeren van huizen wordt steeds vaker met een computermodel gedaan, want dat is goedkoop voor hypotheekverstrekkers en hun klanten. Toch stak de Europese Banken Autoriteit er een stokje voor, waardoor elektronisch taxatiebedrijf Calcasa een hybride model moest invoeren. Topman Tijs Pellemans is …

Yoeri van Alteren (Change Inc.) over Europa's klimaatpakket Fit for 55Luister  

Vandaag presenteert Eurocommissaris Timmermans een reusachtig pakket aan nieuwe klimaatwetten: Fit for 55. Yoeri van Alteren, algemeen directeur van duurzaamheidsplatform Change Inc., is te gast in BNR Zakendoen om te praten over de gevolgen hiervan voor bedrijven en burgers.

Jeroen Bartelse (Tivoli Vredenburg) over het cultuurbeleid tijdens coronaLuister  

Hij was ziek van de laatste persconferentie over de aangescherpte corona maatregelen. Hoe lang kun je flexibel blijven als je onderneming gestuurd wordt door overheidsbeleid waar je zelf geen touw aan vast kan knopen? Directeur Jeroen Bartelse van Tivoli Vredenburg is te gast in BNR Zakendoen.

Willem Woelders (Nationale Politie) over politiewerk in coronatijdLuister  

Het handhaven van de coronamaatregelen is de politie niet in de koude kleren gaan zitten. Heeft de bestrijding van de georganiseerde misdaad hieronder geleden? Willem Woelders, algemeen commandant corona bij de politie is te gast in BNR Zakendoen.

Michiel van Vlimmeren (SalesForce) over hoe je fusies een succes maaktLuister  

De markt voor klantrelatiemanagement (CRM) is de snelst groeiende softwaremarkt. Hoe gaat Salesforce de concurrentiestrijd winnen? Topman Michiel van Vlimmeren is te gast in BNR Zakendoen.

Topman Michael de Nijs (Heilbron Voogd&Voogd) over hoe je fusies een succes maaktLuister  

Heilbron en Voogd & Voogd zijn net gefuseerd. Logisch: de verzekeringsmarkt zit zo vol met producten dat overnames de beste manier zijn om te groeien. Maar hoe integreer je bedrijven goed met elkaar? Topman Michael de Nijs van Heilbron Voogd & Voogd is te gast in BNR Zakendoen.

Gerard Timmer (NOS) over journalisten als mikpuntLuister  

Tijdens de lockdown waren journalisten regelmatig zelf het mikpunt bij demonstraties tegen de coronamaatregelen. Hoe is het sentiment nu? Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS, is te gast in BNR Zakendoen.

Mariska Tichem (Domus Magnus) over de kansen voor particuliere ouderenzorgLuister  

Domus Magnus kreeg in 2020 te maken met corona-uitbraken op 10 van de 17 locaties. Tegelijkertijd liggen er kansen voor de particuliere ouderenzorg, want Nederland vergrijst. Topvrouw Mariska Tichem is te gast in BNR Zakendoen.

Marcel Levi (NWO) over wetenschappelijke toppositieLuister  

De nieuwe voorzitter van de NWO stond vorig jaar in de frontlinie als arts én bestuurder van de University College ziekenhuizen in Londen. Nu heeft hij de taak om onderzoeksgeld goed te verdelen. Hoe behoudt Nederland een wetenschappelijke toppositie? Voorzitter van de NWO Marcel Levi is te gast in…

Topman Alexander van der Lof (TKH Group) over technologische innovaties na coronaLuister  

Technologiebedrijf TKH Group kreeg flinke klappen tijdens de coronacrisis. Hoe wil het nu weer verder gaan groeien en innoveren? Topman Alexander van der Lof is te gast in BNR Zakendoen.

Investeerder Chris Oomen over de overname van persbureau ANPLuister  

Investeerder Chris Oomen baarde onlangs opzien door het ANP in te lijven. Wat is de geldschieter van plan met het bekendste persbureau van Nederland? Oomen is te gast in BNR Zakendoen.

Frank Mattijssen (MSD) over de ontwikkeling van vaccinsLuister  

Door de coronapandemie kennen Nederlanders ineens de namen van een grote farmaceuten. Het Nederlandse MSD, dat normaal gesproken wereldwijd voorop loopt bij de ontwikkeling van vaccins, hoort daar niet bij. Wat is daar misgegaan? Frank Mattijssen, financieel directeur bij farmaceut MSD, is te gast i…

Peter van den Bosch (Stichting BKR) over de gevaren van de stijgende renteLuister  

De gezamenlijke studieschuld van Nederlanders nam afgelopen jaren flink toe. Welke problemen zullen ontstaan als de rente weer gaat stijgen? Bestuursvoorzitter Peter van den Bosch van Stichting BKR is te gast in BNR Zakendoen.

Hans Geels (Dille & Kamille) over groeistrategie van het bedrijfLuister  

Winkelketen Dille & Kamille ziet groei naar eigen zeggen niet als drijfveer, maar draaide afgelopen jaar wel een recordomzet. Wat is de strategie van het bedrijf dat vooral organisch groeide? Topman Hans Geels is te gast in BNR Zakendoen.

Irine Gaasbeek (Accenture) over consultancy in coronatijdLuister  

De consultancy staat bekend als een harde wereld waarin overuren de norm zijn. Accenture-topvrouw Irine Gaasbeek wil juist meer aandacht voor de soft skills en een goede balans tussen werk en privé. Hoe pakte zij dat aan tijdens corona?

Wouter Hoge (Centiv) over druk op zorgpersoneelLuister  

In coronatijd lopen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg op. Dat zet extra druk op het personeel. Hoe gaat ggz-instelling Centiv hiermee om? Directeur Wouter Hoge is te gast in BNR Zakendoen.

Eric Berkhof (Van Mossel) draaide vorig jaar een recordwinstLuister  

Ondanks de coronacrisis wist Van Mossel Automotive groep vorig jaar een recordwinst te boeken. De grootste autodealer van de Benelux wil nu verder uitbreiden in Europa. Topman Eric Berkhof is te gast in BNR Zakendoen.

Marco van der Vegte (NBA) over het imago van de accountantLuister  

De De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) heeft het zwaar. Recent trok de nieuwe kandidaat-voorzitter zich terug vanwege onregelmatigheden en de AFM gaat volgend jaar regelgevende taken overnemen. En dat terwijl de samenleving méér vraagt van accountants. Hoe zorg je dan voor een…

Desirée Uitzetter (NEPROM) over de bouw van 1 miljoen huizenLuister  

Ondanks de woningnood wil het nog niet vlotten met de bouw van nieuwe woningen. Veel plannen halen de eindstreep niet en ontwikkelaars stuiten regelmatig op weerstand. Hoe krijgen we dan die miljoen extra woningen? Te gast is Desirée Uitzetter, voorzitter van de NEPROM, de belangenvereniging van pr…

Wouter Bos (Invest-NL) over het besteden van 1,7 miljard euroLuister  

Invest-NL kreeg 1,7 miljard om te investeren in duurzaamheid en innovatie, maar besteedde maar 28 miljoen euro. Hoe gaat het investeringsfonds zijn miljoenen na de crisis wél inzetten? Directeur Wouter Bos is te gast in BNR Zakendoen.

Ad van Gils (PWC) over de miljarden die het bedrijf uitgeeft aan de groene transitieLuister  

PWC steekt wereldwijd 12 miljard dollar in het aannemen van 100.000 mensen de komende jaren. Daarmee willen ze een extra duw geven aan transities op groen, sociaal en digitaal vlak. Wat betekent dit voor PWC Nederland? Topman Ad van Gils is te gast in BNR Zakendoen.

Henk Kummeling (UU) over de terugkeer naar de collegebankenLuister  

De Universiteit Utrecht onderging afgelopen jaar een digitale metamorfose. Keren de volle collegezalen nog wel terug? Rector Magnificus Henk Kummeling is te gast in BNR Zakendoen.

Hans Borstlap over de arbeidsmarktLuister  

Na vijfentwintig jaar staan ineens alle neuzen dezelfde kant op, als het over het oplossen van de problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat. Hoe kan dat, en vooral, hoe houden we dat zo? Hans Borstlap is te gast in BNR Zakendoen.

Otto de Bont (Renewi) maakt zich op voor een goed jaarLuister  

Door een tekort aan karton lijkt afvalverwerker Renewi zich op te maken voor een goed jaar. Ook de heropening van de samenleving brengt extra geld in de kas voor het bedrijf. Topman Otto de Bont is te gast in BNR Zakendoen.

Arend Schot (Syngenta Nederland) over de verduurzaming van de zaadveredelaarLuister  

Ook in de zogeheten Seed Valley, in Enkhuizen en omgeving, zijn gewassentelers aan het verduurzamen. Arend Schot, directeur van zaadveredelingsbedrijf Syngenta Nederland is te gast in BNR Zakendoen.

Jeroen van Hooff (EasyFairs) over het herstel van beurzen en evenementenLuister  

De beurzen en evenementen hebben een rampjaar achter de rug. Wat heeft de sector gedaan om het hoofd boven water te houden en hoe kan de sector hiervan herstellen? We praten erover met Jeroen van Hooff, directeur van Easyfairs Nederland in BNR Zakendoen.

Esther Liefers (Baalderborg Groep) over kwetsbare groepen in coronatijdLuister  

Zoals we tijdens de coronapandemie met onze ouderen en verstandelijk gehandicapten in zorginstellingen zijn omgegaan, wil Esther Liefers het liever nooit meer zien. De bestuurder van de Baalderborg Groep is te gast in BNR Zakendoen.

Sandra Molenaar (Consumentenbond) over de online veiligheid van consumentenLuister  

Tijdens de coronacrisis explodeerde het aantal meldingen van online fraude en malafide webwinkels. Kunnen klanten nog wel beschermd worden? Sandra Molenaar, algemeen directeur van de Consumentenbond, is te gast in BNR Zakendoen.

Trix van der Vleuten (KFC) over de overstap naar vleesvervangersLuister  

Naast supermarkten stappen ook fastfoodketens massaal over op vleesvervangers. Verdwijnt hiermee de bucket kip van het menu bij Kentucky Fried Chicken? Te gast is Trix van der Vleuten, marketingdirecteur KFC in Noord-Europa in BNR Zakendoen.

Iris van de Looij (Dufas) over duurzaam beleggenLuister  

Vermogensbeheerders moeten nog altijd zelf interpreteren of een belegging duurzaam is, ondanks nieuwe Europese wetgeving. Iris van de Looij, directeur van branchevereniging Dufas, is te gast in BNR Zakendoen.

Ben Cornelisse (Kamera Express) over uitbreiding naar het buitenlandLuister  

Bij vijf winkels van Kamera Express gingen in 2020 de deuren voorgoed op slot, maar nu het einde van de coronapandemie in zicht is moeten er veel nieuwe winkels in het buitenland bij komen. Directeur Ben Cornelisse is te gast in BNR Zakendoen.

Rien van Beemen (Mediahuis) over nieuws in coronatijdenLuister  

De advertentie-inkomsten bij Mediahuis kelderden in de coronacrisis. Toch boekt het mediaconcern - bekend van NRC, Telegraaf en Privé - een winst van ruim 58 miljoen. Topman Rien van Beemen is te gast in BNR Zakendoen.

Jos Baeten (ASR) over het oplopende ziekteverzuimLuister  

ASR kwam de coronatijd financieel goed door. Toch waarschuwt topman Jos Baeten voor de uiteindelijke gevolgen. Zo ziet hij een grote toename van het ziekteverzuim. Wat is daar de uiteindelijke impact van?

Hans Schoenmaker (Uniper Benelux) over de sluiting van kolencentralesLuister  

Het Duitse energiebedrijf Uniper ligt met Nederland in de clinch over de gedwongen sluiting van een kolencentrale op de Maasvlakte in 2030. Hans Schoenmakers, topman van Uniper Benelux, is te gast in BNR Zakendoen.

Wouter Kolk (Ahold Delhaize) over de winstverdeling van de supermarkt onder werknemersLuister  

Ahold Delhaize boekte in 2020 een recordomzet van bijna 75 miljard. Profiteren werknemers, leveranciers en boeren daar ook van mee? Wouter Kolk, topman van Ahold Delhaize Europa en Indonesië is te gast in BNR Zakendoen.

Sven Sauvé (RTL) over de strijd om streamersLuister  

De Nederlandse streamingoorlog is begonnen en als het aan RTL-topman Sven Sauvé ligt hoort Videoland straks bij de overwinnaars. Hoe hij dat gaat doen, vertelt hij in BNR Zakendoen.

Lotte de Bruijn (NLdigital) over het gebrek aan ICT-personeelLuister  

De arbeidsmarkt in de ICT is nog altijd oververhit. NLdigital wil daarom het curriculum van het voortgezet onderwijs zo snel mogelijk herzien.

Saskia Klep (BinckBank) over overnameLuister  

Na de overname van DeGiro greep het Duitse moederbedrijf Flatex keihard in en stuurde het bestuur onverwacht weg. Wacht BinckBank door de acquisitie van Saxo Bank uit Denemarken hetzelfde lot? Saskia Klep, directeur van BinckBank in Nederland, is te gast in BNR Zakendoen.

Arno Visser (Algemene Rekenkamer) over de financiële misser van Hugo de JongeLuister  

De Rekenkamer maakt gehakt van het financieel beleid van zorgminister Hugo de Jonge. Hoe konden de corona-uitgaven zo uit de klauwen lopen? Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, is te gast in BNR Zakendoen.

Dennis Dijkstra (Flow Traders) over beloningsbeleidLuister  

De winst ging door het dak bij Flow Traders in coronajaar 2020, maar de aandeelhouders waren het niet eens met het beloningsbeleid. Hoe ga je daarmee om? Topman Dennis Dijkstra is te gast in BNR Zakendoen.

Tuur Elzinga (FNV) over de slagkracht van de vakbond na de reorganisatieLuister  

Vakbond FNV moet alle zeilen bijzetten in de coronacrisis én de kabinetsformatie. Maar kan dat nog wel na een grote reorganisatie? Voorzitter Tuur Elzinga is te gast in BNR Zakendoen.

Pieter van Voorst Vader (McArthurGlen Nederland) over de drukte bij outlet centersLuister  

Wie spontaan wil winkelen in Designer Outlet Roermond staat misschien wel vier uur in de rij. Pieter van Voorst Vader, de algemeen directeur van McArthurGlen Nederland is te gast in BNR Zakendoen.

Erik Gerritsen (Ministerie van Volksgezondheid) over sturen in de crisisLuister  

In de grootste gezondheidscrisis van de afgelopen eeuw was het alle hens aan dek bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoe behoud je dan als bestuurder de rust en het overzicht binnen de organisatie? Te gast is Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS.

Lobbypanel over de inzet van statushouders in de zorgLuister  

Met versoepelingen in het vooruitzicht schakelde de vakantiebranche in de hoogste lobby-versnelling. En: de zorg staat te springen om verse handjes, maar toch komen statushouders met de juiste diplomas er niet tussen. Welke lobby loopt daar spaak? Dat en meer bespreken we in het lobbypanel.

Jilko Andringa (Brunel) over tekorten op de arbeidsmarktLuister  

Door de opmars van schone energie ziet Brunel volop kansen. Maar hoe komt de arbeidsbemiddelaar aan technische vaklui? Te gast is topman Jilko Andringa in BNR Zakendoen.

Lex Hoefsloot (Lightyear) over de beursgangLuister  

Rijdt Lightyear binnenkort met een eigen zonne-auto de beurs op of redt het bedrijf het met de 40 miljoen euro dat het onlangs opgehaald heeft? Mede-oprichter Lex Hoefsloot is te gast in BNR Zakendoen.

Mark Wetzels (Egeria) over de gekte in de overnamemarktLuister  

Investeerders komen door corona moeilijk van hun geld af en partijen vechten om de bedrijven die te koop staan. Lukt het investeringsmaatschappij Egeria om goede deals te sluiten? Mark Wetzels, partner bij Egeria, is te gast in BNR Zakendoen

Koen Overtoom (Haven van Amsterdam) over duurzaamheid en drugsLuister  

Er is een grote containerstroom losgekomen na de blokkade van het Suezkanaal. Hoe reageert de Amsterdamse haven? Koen Overtoom, topman van Port of Amsterdam, is te gast in BNR Zakendoen.

Daan Versteeg (Ipsos) over betrouwbare peilingenLuister  

Hoe zorg je voor gedegen onderzoek en betrouwbare exitpolls in tijden van nepnieuws en complottheorieën? Daan Versteeg, directeur Nederland van onderzoeksbureau Ipsos, is te gast in BNR Zakendoen.

Hans Willem Cortenraad (CB) over de heropening van de boekhandelsLuister  

Boekhandels waren maandenlang gesloten, toch distribueerde logistiek dienstverlener CB evenveel boeken als voor de coronacrisis. Te gast is, Hans Willem Cortenraad, topman van CB.

Martine de Knoop (ANVR) over reizen na coronaLuister  

De meesten van ons kunnen niet wachten om weer op vakantie te gaan. Maar wanneer kan dat weer? Op welke manier? En waar mogen we naartoe? Martine de Knoop, bestuurslid bij de ANVR en directeur van The Travel Club is te gast in BNR Zakendoen.

Ria Doedel (PWN) over schoon drinkwater ondanks datacentersLuister  

Door de komst van datacenters neemt het watergebruik flink toe. Hoe gaan waterbedrijven hiermee om? Ria Doedel, interim-directeur van het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf Puur Water & Natuur (PWN), is te gast in BNR Zakendoen.

Mark de Rijke (De Hypotheekshop) over stijgende huizenprijzenLuister  

De prijzen van koopwoningen in Nederland stegen afgelopen kwartaal met bijna vijftien procent. Wat voor effect heeft dat op het aantal hypotheekaanvragen? Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop, is te gast in BNR Zakendoen.

Dominique Hermans (Randstad) over de vraag of de coronacrisis op economisch vlak al voorbij isLuister  

Nu werkgevers weer druk op zoek zijn naar uitzendkrachten, constateert Randstad dat de coronacrisis in economisch opzicht voorbij is. Is die conclusie terecht? Dominique Hermans, algemeen directeur Randstad Nederland, is te gast in BNR Zakendoen.

Ton van Mil (Royal Brinkman) over innovatie in de glastuinbouwLuister  

Glastuinbouwers keken al jaren met angst en beven naar de naderende Brexit, en toen kwam daar ineens de coronapandemie nog bij. Met Ton van Mil, algemeen directeur van Royal Brinkman, bespreken we de impact van de coronacrisis op de glastuinbouwsector, maar we kijken ook vooruit, naar de belangrijks…

Alex van Hoof (Burgers’ Zoo) over het voortbestaan van het dierenparkLuister  

Voor het eerst in het 108 jarig bestaan moest dierenpark Koninklijke Burgers Zoo voor langere tijd de deuren sluiten. Hoe komt de dierentuin uit dit dramatische coronajaar? Te gast is topman Alex van Hooff.

Martijn Snoep (ACM) over marktmacht en misleidingLuister  

Mensen zijn door corona meer gaan webwinkelen en lopen vaker risico om online misleid te worden. En bedrijven grijpen deze pandemie aan om zich voor fusies en overnames te gooien. Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft er zijn handen vol aan. Bestuursvoorzitter Martijn Snoep is te gast in BNR Zake…

Danny Damman (ZiggoDome) over het rampzalige coronajaarLuister  

Ondanks de versoepelingen zoekt de evenementensector nog altijd tevergeefs naar houvast. Danny Damman, commercieel directeur van de Ziggo Dome, is te gast in BNR Zakendoen.

Bert Halm (Eigen Haard) over Amsterdamse woningenLuister  

Gemeenten en provincies hebben het met elkaar aan de stok over waar de nieuwe woningen moeten komen te staan. Hoe gaat dat in Amsterdam en omstreken? Bert Halm, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Eigen Haard, is te gast in BNR Zakendoen.

Signify over de verlichting van de toekomstLuister  

Verlichtingsbedrijf Signify heeft de schade in de coronacrisis weten te beperken. De omzet daalde, maar er werd wel nog winst gemaakt. Toch verdwijnen er zeker 600 banen. Hoe dat zit, vragen we aan Hellen van der Plas, directeur Benelux bij Signify.

Martin van Rijn (Aedes) over bouw sociale huurwoningenLuister  

Woningcorporaties willen snel van de verhuurdersheffing af. Volgens branchevereniging Aedes verhindert deze maatregel de bouw van tienduizenden sociale huurwoningen. Te gast is Aedes-voorzitter Martin van Rijn in BNR Zakendoen.

Marc Estourgie (Holland & Barrett) over vitamines en supplementen in coronatijdLuister  

Onze gezondheid is sinds de coronacrisis belangrijker dan ooit, maar ziet de gezondheidswinkelketen Holland & Barrett dat ook terug in de omzet? Te gast is Marc Estourgie, topman van Holland & Barrett.

Niels Onkenhout (Nederlandse Loterij) over buitenlandse concurrentieLuister  

De Nederlandse markt van kansspelen is sinds deze maand ook open voor buitenlandse partijen. Vreest de machtigste loterij van ons land concurrentie? Topman Niels Onkenhout van de Nederlandse Loterij is te gast in BNR Zakendoen.

Laura van Geest (AFM) over de bescherming van de particuliere beleggerLuister  

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit in deze pandemische tijden voor betere bescherming van de particuliere belegger en maatwerk bij de Belastingdienst voor mkbers die hard door de crisis geraakt worden. Laura van Geest, de voorzitter van de AFM is te gast in BNR Zakendoen.

Hubert de Leeuw (Audax) over een bestuurscrisisLuister  

Mediaconcern Audax kreeg het afgelopen jaar niet alleen de coronapandemie voor de kiezen, ook in de bestuurskamer was het flink crisis. Hubert de Leeuw, algemeen directeur bij Audax, is te gast in BNR Zakendoen.

Ton Anbeek (Accell Group) over de vraag naar fietsenLuister  

Accell Group, bekend van fietsmerken Batavus, Koga en Sparta, ziet nog altijd een ongeremde vraag naar nieuwe fietsen. Kan het bedrijf de fietsgekte wel aan? Te gast is topman Ton Anbeek in BNR Zakendoen.

Ingrid Faber (Faber Halbertsma Groep) over circulaire palletsLuister  

Palletfabrikant Faber Halbertsma Groep gaf een positie als marktleider uit handen om zich volledig te richten op circulariteit. Met verhuur en reparatie wil het familiebedrijf Europa veroveren. Algemeen directeur Ingrid Faber is te gast in BNR Zakendoen.

As Tempelman (Eneco) over de toenemende elektrificatie van de samenlevingLuister  

De combinatie van lege kantoren en het warmste jaar ooit gemeten zorgen voor een lager energiegebruik. Toch ziet energiebedrijf Eneco de nettowinst flink stijgen. As Tempelman, topman van Eneco is te gast in BNR Zakendoen.

Jochanan Bax (Bax Music) over groei in crisistijdLuister  

De lockdowns zorgen voor online drukte bij muziekwinkelketen Bax Music, maar blijven muziekinstrumenten ook na de coronacrisis gewild? Topman Jochanan Bax is te gast in BNR Zakendoen.

Pieter Hasekamp (CPB) is positief gestemdLuister  

Ondanks de tweede coronagolf is het Centraal Planbureau positief gestemd over het economisch herstel voor de komende jaren. Tegelijkertijd adviseert het om de steunmaatregelen per 1 juli te stoppen en gericht in herstel te investeren. Pieter Hasekamp, directeur van het CPB, is te gast in BNR Zakendo…

Joep van Beurden (Kendrion) over de opleving van de auto-industrieLuister  

Kendrion leek afgelopen jaar met horten en stoten tot stilstand te komen, maar een sterk vierde kwartaal maakte veel goed voor de toeleverancier van auto-onderdelen en industriële machines. Topman Joep van Beurden is te gast in BNR Zakendoen.

Annabelle Birnie (Hermitage Amsterdam) over acute geldnoodLuister  

Hermitage Amsterdam luidt de noodklok: het museum heeft 1 miljoen euro nodig om te kunnen blijven bestaan. Is een publiekscampagne voldoende om dat geld bij elkaar te krijgen? Annabelle Birnie, de nieuwe directeur van Hermitage Amsterdam en de Nieuwe Kerk, is te gast in BNR Zakendoen.

Ruud van Munster (DA) over profiteren van coronaLuister  

Drogisterijketen DA profiteert ruimschoots van de coronacrisis, maar kan DA ook na de pandemie op volle toeren blijven doordraaien? Ruud van Munster, directeur Nederlandse Drogisterij Service (DA) is te gast in BNR Zakendoen.

Roelof Bleker (HKU) over gebrek aan perspectief voor jonge kunstenaarsLuister  

Een nieuwe lichting afgestudeerde kunstenaars staat te trappelen om aan de slag te gaan, maar in de cultuursector ontbreekt voorlopig ieder perspectief. Roelof Bleker, bestuursvoorzitter van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, is te gast in BNR Zakendoen.

Marjan Rintel (NS) over het leeggelopen van reserves en lege treinenLuister  

Terwijl de treinen weer volstromen, zijn de financiële reserves van NS leeggelopen. Met nieuwe overheidssteun moet de spoorvervoerder weer op stoom raken. Te gast is topvrouw Marjan Rintel in BNR Zakendoen.

John van Hoof (CSU) over schoonmaakwoede in coronatijdLuister  

Nooit eerder was hygiëne zo belangrijk als nu. Plukt schoonmaakconcern CSU daar de vruchten van? John van Hoof, voorzitter van de Raad van Bestuur van CSU is te gast in BNR Zakendoen.

Ben van Berkel (UNstudio) over de toekomst van de bouwLuister  

De bouwsector zit in de walkmanfase, terwijl de rest van de wereld al lang in de iPhonefase leeft. Dat vindt Ben van Berkel, oprichter en directeur van architectenbureau UNstudio. Wat hij daar precies mee bedoelt, legt hij uit in BNR Zakendoen.

Martijn Gribnau (Volksbank) over de turbulente periode binnen de bestuurskamerLuister  

Midden in de coronapandemie stapte na fiks intern gerommel het halve bestuur van de Volksbank op. Verse topman Martijn Gribnau bracht de bank daarnaast in een lastig parket met zijn greencard. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

André ten Wolde (Domino's ) over de enorme vraag naar afhaalpizza'sLuister  

In de coronacrisis kan pizzaketen Dominos het aantal bestellingen nauwelijks bijbenen. En dus breidt het bedrijf volop uit. André ten Wolde, algemeen directeur van Domino's Europa, is te gast in BNR Zakendoen.

Petra van de Goorbergh (Oval) over mentale klachten door thuiswerkenLuister  

De mentale klachten stapelen zich op bij werknemers door het thuiswerken. Hoe gaan bedrijven daarmee om? Petra van de Goorbergh, directeur van Oval, de brancheorganisatie van arbodiensten, is te gast in BNR Zakendoen.

Annette Mosman (APG) over de grootste pensioenhervorming ooitLuister  

Pensioenuitvoerder APG Groep staat aan het begin van de grootste pensioenhervorming ooit. Maar niemand weet hoe die transitie moet verlopen. Annette Mosman, bestuursvoorzitter bij APG, is te gast in BNR Zakendoen.

Jan-Joost Bosman (Auping) over oude matrassen en slaaprobotsLuister  

Jaarlijks gooien we anderhalf miljoen matrassen weg. Auping wil ze graag recyclen, toch belanden er nog te veel bij het oud vuil. Hoe gaat de beddenfabrikant daar verandering in brengen? Te gast is topman Jan-Joost Bosman.

Coen Boogaart (EY) over de invloed van de coronacrisis op de consultancymarktLuister  

Door de coronacrisis zetten veel bedrijven hun consultants aan de straat en accountants kregen er door de steunmaatregelen meer werk bij. Wat betekent dat voor het financieele plaatje van accountants- en advieskantoor EY Nederland? Coen Boogaart, voorzitter van de raad van bestuur bij EY Nederland, …

Lard Friese (Aegon) over zijn nieuwe strategieLuister  

Onder de nieuwe topman wil verzekeraar Aegon een stabiele belegging worden. Maar dat gaat ten koste van de mondiale ambities. Algemeen directeur Lard Friese is te gast in BNR Zakendoen.

Geeke Feiter-Van Heuvelen (Het Verbond van Verzekeraars) over de toenemende extreme weersomstandighedenLuister  

Verzekeraars zien dat schade door extreem weer een steeds groter deel van de taart opeist. Directeur Geeke Feiter-Van Heuvelen van Het Verbond van Verzekeraars is te gast in BNR Zakendoen.

Saskia Bruines (gemeente Den Haag) over haar stille stadLuister  

De stad Den Haag wilde dit jaar miljoenen euros bezuinigen, maar ziet daar in coronatijd toch van af. Saskia Bruines, wethouder Economie, Internationaal, Dienstverlening en tweede loco burgemeester (D66) is te gast in BNR Zakendoen

Eric Dietz (DPD) over de nieuwe sorteerfabriekLuister  

Met een nieuwe sorteerfabriek dacht DPD Nederland in 2019 klaar te zijn om tien jaar op volle sterkte door te kunnen groeien. Maar door de coronacrisis draait de fabriek nu al op volle capaciteit. Eric Dietz, directeur van DPD Nederland is te gast in BNR Zakendoen. En Kees de Kort.

Kees van Wijk (VVV Nederland) over de beste decembermaand ooitLuister  

De VVV-bonnen vlogen het afgelopen jaar de deur uit, ondanks dat de overheid het uitgeven ervan online nogal aan banden heeft gelegd. En: we hebben het afgelopen jaar met zijn allen nog nooit zoveel binnen gezeten. Hoe hard wordt de toeristische sector geraakt door het coronavirus? Kees van Wijk, al…

Martijn van Loon (British American Tobacco Nederland) over de toekomst van de tabaksindustrieLuister  

Ondanks de dalende trend steken we in het thuiswerk-tijdperk weer vaker een sigaretje op. Maar hoe is de tabaksindustrie van plan om de rookvrije generatie te overleven? Martijn van Loon, directeur van British American Tobacco Nederland, is te gast bij BNR Zakendoen.

Karen Maex (UvA) over digitaal onderwijsLuister  

Deze pandemie is voor iedereen zwaar, maar het effect dat de lockdowns op studenten hebben, daar hebben we als samenleving waarschijnlijk nog jarenlang last van. We moeten dan ook nu ingrijpen en de universiteiten weer de deuren laten openen. Dat vindt vindt Karen Maex, rector magnificus van de Univ…

BNR Zakendoen Energiedebat #3: EnergietransitieLuister  

Het Centraal Planbureau is duidelijk: gaan we door op de huidige voet, dan haalt Nederland de klimaatdoelen niet. En: Het Nederlandse bedrijfsleven wil investeren in duurzame energie, maar kan het stroomnetwerk dat wel aan? We gaan het allemaal bespreken in het derde BNR Zakendoen energiedebat met T…

Chico van Hemert (RetourMatras) over de uitbreidingsplannenLuister  

Over een paar maanden schroeft Retourmatras de capaciteit zo ver op dat het bedrijf anderhalf miljoen afgedankte matrassen per jaar kan verwerken. En dat is wat operationeel directeur Chico van Hemert betreft nog maar het begin. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Simon Reinink (Concertgebouw) over hulp van buitenafLuister  

Het Concertgebebouw bleef door financiële steun vanuit de overheid, sponsoren en donateurs in 2020 op de been. Moet de concertzaal ook dit jaar weer een beroep doen op hulp van buitenaf? Te gast, Simon Reinink, directeur van Het Concertgebouw.

Alain Vermeulen (Vitaminstore) over de recente overnameLuister  

Vitaminstore is sinds anderhalve week in handen van de Nederlandse investeringsmaatschappij Nobel. Wat gaat Alain Vermeulen, oprichter en directeur van Vitaminstore, doen met het geld dat deze deal voor zijn bedrijf oplevert? Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Henk Smit (Kees Smit) over stijgende vervoersprijzenLuister  

Kees Smit, de grootste tuinmeubelenketen van Nederland, kampt met een enorme stijging van vervoersprijzen van containers. Te gast in BNR Zakendoen is directeur Henk Smit.

Alexander Collot d’Escury (Bruynzeel Storage Systems) over de opslag van kunstLuister  

Mede door de bezuinigingen in de cultuursector kloppen musea bij Bruynzeel Storage Systems aan voor de opslag van kunstcollecties. De belangstelling hiervoor groeit. Te gast is topman Alexander Collot dEscury.

BNR Zakendoen Energiedebat #2: Duurzame warmteLuister  

Hoe gaan de ChristenUnie en de VVD ervoor zorgen dat we de klimaatdoelen halen? En: Hoe gaan we in de toekomst aardgasvrij wonen? Dat en meer bespreken we in het tweede BNR Zakendoen energiedebat, met: Pieter Grinwis (fractievoorzitter ChristenUnie Den Haag en de nummer 5 op de kandidatenlijst) en M…

Paul Eidhof (Apollo Vredestein) over duurzame autobandenLuister  

Ontwikkelingen in de auto-industrie vragen om vernieuwing van autobanden. Hoe maak je een band die optimaal is voor een elektrische auto? En hoe kan de productie milieuvriendelijker? Te gast is Paul Eidhof, clusterdirecteur Benelux van Apollo Vredestein.

Eveline Ruinaard (Kifid) over hulp bij problemen met de bankLuister  

Ondernemers die problemen hebben met hun bank kunnen de hulp van Kifid inschakelen. Toch weten mkbers en zzpers het loket nog niet goed te vinden. Hoe gaan ze daar bij het klachteninstituut verandering in brengen? Te gast is Eveline Ruinaard, voorzitter van de geschillencommissie van Kifid, ook dire…

Linda Reurich (ANBOS) over contactberoepen in de wachtLuister  

De kappers mogen binnenkort weer open, maar de overige contactberoepen moeten waarschijnlijk nog even wachten. Hoe kan dat? Linda Reurich, mede-bestuurder van ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten, is te gast in BNR Zakendoen.

Rogier van der Hijden (DMFCO) over krapte op de woningmarktLuister  

De krapte op de woningmarkt houdt ook in coronatijd stand, maar hoe zit het met de vraag naar hypotheken? Rogier van der Hijden, directeur van DMFCO, het moederbedrijf van Munt Hypotheken, is te gast in BNR Zakendoen.

Robert Swaak (ABN Amro) over de rode cijfersLuister  

Voor het eerst in tien jaar lijdt ABN Amro verlies. De bank staat flink onder druk door de lage rente en de coronapandemie, maar er is meer aan de hand. Hoe wil topman Robert Swaak de bank uit de rode cijfers krijgen? Dat komt hij vertellen in BNR Zakendoen.

BNR Zakendoen Energiedebat #1: MobiliteitLuister  

Hoe gaan D66 en de PvdA ervoor zorgen dat we de klimaatdoelen halen die Nederland heeft opgesteld? En: Hoe willen de twee partijen mobiliteit in Nederland gaan vormgeven als zij in het kabinet komen? Dat en meer bespreken we in het verkiezingsdebat met: Joris Thijssen (directeur van Greenpeace en nu…

Jan Roelofs (ORO) over de vaccinaties in zorginstellingenLuister  

De bewoners van zorginstelling ORO hebben hun eerste coronavaccin inmiddels gehad en ook het personeel is bijna aan de beurt. Kan ORO de coronacrisis daarna achter zich laten of is de ellende dan nog niet voorbij? Jan Roelofs, bestuurder bij ORO is te gast in BNR Zakendoen.

Gevecht tussen Apple en Epic Games verplaatst zich naar EuropaLuister  

Epic Games, de maker van Fortnite, heeft een klacht tegen Apple ingediend bij de Europese Commissie, schrijft NRC. De zaak draait om vermeend machtsmisbruik van Apple, dat een commissie van 30 procent pakt op in-app verkopen.

Herman Bramer (BCC)Luister  

Elektronicaketen BCC heeft een aantal matige jaren achter de rug, maar de coronacrisis stuwt de omzet flink omhoog. Zet die omzetstijging door nu de winkels opnieuw in Nederlandse handen zijn? Herman Bramer, directeur van BCC, is te gast in BNR Zakendoen.

Bernard Kobes (Buma/Stemra) over toekomstmuziekLuister  

Een noodfonds, particuliere donaties en een investeringsfonds: Buma/Stemra probeert zijn leden op verschillende manieren financieel te ondersteunen. Hoe de toekomstmuziek voor de auteursrechtenorganisatie klinkt, vragen we aan Bernard Kobes, bestuursvoorzitter van Buma/Stemra.

Klaas Verschuure (wethouder Utrecht) over economische aantrekkingskrachtLuister  

Utrecht dreigt zijn economische aantrekkingskracht te verliezen door de coronapandemie. Te gast is Klaas Verschuure, D66-wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling in Utrecht.

Esmond Berkhout (DeGiro) over coronacrisis en jonge beleggersLuister  

Beleggen was de laatste jaren al populair, maar de coronaciris zorgt voor een verdere groei van het aantal klanten bij DeGiro. De internetbroker is vooral bij de jonge belegger in trek. Te gast, Esmond Berkhout, topman van DeGiro.

Bart Schmeink (Securitas) over de strijd tegen corrupte beveiligersLuister  

Beveiligingsbedrijf Securitas zou in de haven van Rotterdam diep geïnfiltreerd zijn door drugscriminelen, zo onthulde het AD vorige maand. Bart Schmeink, algemeen directeur bij Securitas Nederland, is te gast in BNR Zakendoen.

Gerrit van Gelder (Van Gelder Groente & Fruit) over het gemis van de horecaLuister  

Bij Van Gelder Groente & Fruit zagen ze in maart vorig jaar meer dan tachtig procent van de omzet wegvallen. Nog steeds draait het familiebedrijf wekelijks anderhalf miljoen euro minder dan voor corona. Algemeen directeur Gerrit van Gelder is te gast in BNR Zakendoen.

Maurice Limmen (Vereniging Hogescholen) over aansluiting op de arbeidsmarktLuister  

Het coronavirus heeft ook de manier waarop studenten les krijgen sterk veranderd. Praktijklessen worden uitgesteld, stages worden geschrapt en veel studenten dreigen studievertraging op te lopen. Hoe zorgen we ervoor dat dit straks niet nadelig uitpakt voor de arbeidsmarkt? Maurice Limmen, voorzitte…

Jos Roeven (Maastricht Aachen Airport) over geluidshinder en coronavaccinsLuister  

Maastricht Aachen Airport mag alleen groeien als de geluidshinder afneemt. Welke toekomst ziet topman Jos Roeven voor zijn luchthaven? Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Albert Scholte (Bever) over fysieke winkels en online verkoopLuister  

De fysieke winkels van Bever zijn al weken gesloten. Weet de buitenwinkel met online verkoop de schade te beperken? Albert Scholte, topman van Bever is te gast in BNR Zakendoen.

Allard Castelein (Havenbedrijf) over veiligheidsrisico's Chinese scannersLuister  

De Nederlandse douane werkt in de Rotterdamse haven met Chinese scanners om goederen te controleren. Experts en politici waarschuwen voor de veiligheidsrisico's. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf is te gast in BNR Zakendoen.

Michiel Zwinkels (OM) over internetfraudeursLuister  

Internetfraudeurs maken slim gebruik van de coronacrisis. Wat kan het OM daartegen doen? Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime is te gast in BNR Zakendoen.

Bruno Bruins (HTM) over personenvervoer onder de avondklokLuister  

Sinds de invoering van de avondklok vervoert de Haagse vervoersmaatschappij HTM nog maar 30% van het aantal reizigers van voor de coronacrisis. Hoe lang houdt HTM dat nog vol? Te gast, Bruno Bruins, interim algemeen directeur van HTM.

Robèr Willemsen (Koninklijke Horeca Nederland) over aanvullende steunmaatregelenLuister  

Het demissionaire kabinet trekt in totaal 7,6 miljard euro uit voor onder meer horecaondernemers. Toch is Koninklijke Horeca Nederland niet tevreden. Te gast in BNR Zakendoen is Robèr Willemsen, voorzitter van de branchevereniging en eigenaar van vier horecazaken.

Daan Schalck (North Sea Port) over de driedubbele dreun voor zijn havensLuister  

North Sea Port kende door de coronapandemie, lage olieprijs en brexit een onstuimig 2020. Voor dit jaar verwacht het fusiebedrijf van de havens Gent, Vlissingen en Terneuzen licht herstel. Topman Daan Schalck is te gast in BNR Zakendoen.

Jolanda Jansen (Ahoy) over concerten en festivals van de toekomstLuister  

Ze zag afgelopen jaar 45 miljoen euro aan omzet verdampen en moest 40% van haar personeel naar huis sturen. Gloort er dit jaar met de komst van testevenementen weer een beetje hoop voor Jolanda Jansen, directeur van Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers? Ze is te gast in BNR Z…

Dorrie Eilers (Neptunus Structures) over de bouw van GGD-teststratenLuister  

Bij Neptunus Structures zetten ze normaal gesproken de tenten op voor grote evenementen zoals Pinkpop en het Songfestival, maar in deze andere tijden bouwen ze tijdelijke ziekenhuizen en GGD-teststraten. Directrice Dorrie Eilers is te gast in BNR Zakendoen.

Wim Beelen (ex-Beelen groep) over zijn nieuwe bedrijfLuister  

Wim Beelen verkocht vorig jaar de Beelen Groep. De sloop- en afvalondernemer bouwde 28 jaar aan het bedrijf, maar gaat zich nu richten op de Amsterdam Logistic Cityhub. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Rembrandt Sutorius (Artis) over het miljoenenverliesLuister  

Artis draaide in 2020 op halve kracht en sloot het jaar af met een miljoenenverlies. Ondertussen heeft de Amsterdamse dierentuin het geld hard nodig voor de grote renovatie van het aquariumgebouw. Te gast is directeur Rembrandt Sutorius in BNR Zakendoen.

Michaël Brouwer (KBvG) over uitgestelde coronaschuldenLuister  

Deurwaarders hadden in 2020 minder werk. De steunmaatregelen van de overheid zorgen voor uitstel van financiële problemen, maar volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders moet de grote klap nog komen. Daarom moet de overheid nu al nadenken over kwijtschelding van schulden. …

Dirk Bruins (LTO Noord) over broodnodige veranderingen in de voedselketenLuister  

Boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun groente, fruit, melk en vlees. Moeten we onze voedselketen anders inrichten? Te gast is Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord

Marcel Huizing (Dirk van den Broek) over hamsterenLuister  

Het was een topjaar voor de supermarktbranche. Hoe we dat terugzien in de jaarcijfers en wat er voor 2021 verder nog op de rol staat, vragen we aan Marcel Huizing, directeur van Dirk van den Broek. Hij is te gast in BNR Zakendoen.

Marcel Molenaar (LinkedIn) over toenemend gebruikLuister  

Fysieke netwerkborrels zijn al maanden uit den boze dus zoekt ondernemend Nederland zijn heil op LinkedIn.

Adnan Tekin (MBO Raad) over praktijkstagesLuister  

Tijdens de tweede lockdown neemt het nijpende tekort aan praktijkstages nog verder toe. Dat levert MBO-studenten noodgedwongen studievertraging op. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO-raad, is te gast in BNR Zakendoen.

Just Spee (KNVB) over het uitspelen van de competitiesLuister  

Nu de lockdown wordt verlengd, ligt het amateurvoetbal langer stil. Kunnen de competities nog wel worden uitgespeeld? Just Spee, voorzitter van de KNVB, is te gast.

Bart van Twillert (Unibail-Rodamco-Westfield) over opstandige aandeelhoudersLuister  

Vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield heeft een roerig jaar achter de rug. De markt werd onderuit geschoffeld door de coronacrisis, aandeelhouders stuurden de topman naar huis en de presentatie van wat het paradepaardje van de Nederlandse tak moet worden, werd uitgesteld. Bart van Twillert, dir…